Kogerstrand zonder brug.
Kogerstrand zonder brug. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Geen nieuwe brug meer bij Kogerstrand

Algemeen

Het college wil géén nieuwe brug meer aanleggen over het parkeerterrein bij Kogerstrand, maar overgaan op een weg tussen de Badweg en paal 20 in De Koog. 

Dat blijkt uit een voorstel dat het college vrijdag eind van de middag heeft verzonden en later dit jaar aan de gemeenteraad voorlegt. Een nieuwe brug zou veel te duur worden.

Het college: “De ontwikkeling van het beheer van onze Noordzeekust maakt een vaste weg als definitieve oplossing voor de toegang naar het Kogerstrand een duurzame en goede keuze. De zeespiegelstijging vraagt om een hogere kustverdediging. Om dit te bereiken gaan de kustpartijen dynamisch kustbeheer toepassen. Door zand landinwaarts te laten stuiven naar achterliggend duingebied groeien de duinen mee met de zeespiegelstijging. Meebewegen met de aangroei is het uitgangspunt. Dit maakt een weg tot een goede en vooral toekomstbestendige oplossing.”

De brug bij Kogerstrand is het afgelopen jaar een regelmatig terugkerend onderwerp geweest, nadat de oude brug uit 1996 was gesloopt en opgeruimd. Dat was vanwege de veiligheid. Afgelopen zomer kwam het tot een tijdelijke noodbrug in afwachting van de besluitvorming voor een nieuwe brug. Dat gaat - als het aan het college ligt - nu net als vroeger weer een weg worden.

Een vaste weg is volgens het college “onderhoudsvriendelijk en flexibel om mee te groeien met de kust. Onderhoud van een brug is complexer en veelomvattend.” Vanwege veiligheidseisen lopen de kosten van de bouw en installatie van een nieuwe brug volgens het college ook “enorm op”.

Het formele besluit van het college is in voorbereiding en wordt naar verwachting in de raadscommissie van woensdag 1 november besproken. “Het streven is om de weg voor het nieuwe seizoen klaar te hebben.” Strandondernemers zijn volgens de gemeente hierover inmiddels geïnformeerd 

De Texelse Roparunners zijn aangekomen in Rotterdam.
Roparunners gefinisht in Rotterdam Algemeen 13 uur geleden 35
Afbeelding
De Omgevingswet in de praktijk Algemeen 13 uur geleden
Hulpdiensten in actie op het vliegveld.
Deense militair overleden na parachutesprong Algemeen 19 mei, 17:00 14
Een deel van de Texelse Roparunners bij de houten roltrappen van de Sint-Annatunnel onder de Schelde in Antwerpen. Dat is halverwege de route.
Roparunners op helft van de route Algemeen 19 mei, 13:30 5
Sperwer versus merel: 1-0
De Lezersfoto - Hebbes Algemeen 19 mei, 08:00
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig! - Femke Halsema Algemeen 18 mei, 10:30
Bordje bij paal 9.
De Lezersfoto - Zand erover Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
Vacature Service Monteur Texel 17 mei, 17:53