Uitleg van Staatsbosbeheer langs het huidige fietspad van de Tureluur.
Uitleg van Staatsbosbeheer langs het huidige fietspad van de Tureluur. Foto: Staatsbosbeheer Texel

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Wandelen langs toekomstig werk Tureluur

Algemeen

Zo’n 25 belangstellenden hebben vrijdag meegedaan aan een publiekswandeling van Staatsbosbeheer en de gemeente door de Tureluur en Schettersweid in De Dennen.

De deelnemers kregen te zien op welke wijze daar een natuurherstelproject wordt gekoppeld met het vernieuwen van het fietspad van de Tureluur.

Individuele Texelaars en vertegenwoordigers van verschillende organisaties, onder wie de Fietsersbond, gingen met boswachter ecologie Thomas van der Es het terrein in om te zien waar Staatsbosbeheer wat van plan is. In de Tureluur en Schettersweid wil Staatsbosbeheer de omstandigheden voor waardevolle soorten verbeteren, de biodiversiteit vergroten en langer zoet water vasthouden. 

De wandeling startte in Schettersweid, waar Staatsbosbeheer zo’n tien jaar geleden in een klein deel van het gebied de rijke bovenlaag afplagde, zodat zeldzame soorten als teer guichelheil en zonnedauw betere kansen kregen zich te vestigen en uit te breiden. De niet-geplagde delen zijn vergrast en raken verruigd door bosschages. Door nu opnieuw delen te plaggen, verwacht Staatsbosbeheer dat de gewenste zeldzame soorten zich op een groter oppervlak zullen vestigen. 

De gemeente wil het fietspad opknappen voor een betere verkeersveiligheid. Tijdens de planuitwerking bleek, na een zorgvuldige afweging van alle belangen, de beste optie om het tracé wat te verleggen, waardoor het deels door bos komt te liggen waarvoor over een strook van 4,5 meter bomen gekapt moeten worden. 

Sommige deelnemers vreesden volgens SBB dat daardoor het zicht op de talrijke orchideeën die in de Tureluur groeien zou verdwijnen. Dat werd direct ontzenuwd. “Het fietspad komt aan de overzijde vlak langs de waterloop te liggen waardoor er een prima zicht op de vegetatie blijft. En er komen mooie doorkijkjes op het gebied”, aldus Van der Es. Hij benadrukte ook dat Staatsbosbeheer kiest voor maatwerk en dat waardevolle bomen waar dat kan worden gespaard.

De aannemer start dinsdag 12 september met de voorbereidende werkzaamheden. Dan worden de eerste bomen gekapt en beginnen de plagwerkzaamheden in de Schettersweid. Na de Texel Halve Marathon op 24 september gaat het werk volgens SBB echt van start. “Het fietspad wordt enige tijd afgesloten voor doorgaand verkeer. Afhankelijk van de werkzaamheden is het noodzakelijk om af en toe ook de Ploegelanderweg af te sluiten voor doorgaand verkeer.”

Naar verwachting zijn de werkzaamheden rond het natuurherstelproject, dat wordt gefinancierd door de provincie Noord-Holland, eind van dit jaar afgerond en is het nieuwe fietspad komend voorjaar gereed. Ook hiervoor verleent de provincie subsidie. De Schettersweid en de Tureluur waren woensdagavond ook in de raadscommissie aan de orde en daar waren de reacties op het project positief.

Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig! - Femke Halsema Algemeen 10 uur geleden
Bordje bij paal 9.
De Lezersfoto - Zand erover Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Vacature Service Monteur Texel 17 mei, 17:53
De kranten zijn met een jaar vertraging te vinden op de site van het Regionaal Archief.
Texelse Courant van 1887 tot 2022 in digitaal Regionaal Archief Algemeen 17 mei, 16:00
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Regisseur voor het Huis van Ontwikkeling 17 mei, 15:49
Afbeelding
Zeepaardjes naar zee Algemeen 17 mei, 14:48
Afbeelding
Twee vacatures bij Kabeltex 17 mei, 14:22
In de Royal Opera House voorstelling zondag deze keer klassiek ballet met Het Zwanenmeer.
Strangers, Furiosa en Zwanenmeer in bios Algemeen 17 mei, 13:30