Mariëlle Aubertijn in de huidige opslag.
Mariëlle Aubertijn in de huidige opslag. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Voedselbank Texel zoekt nieuwe locatie

Algemeen

De Texelse voedselbank is op zoek naar een andere locatie. De voorziening groeit uit haar jas op de huidige locatie aan de Jonkerstraat in Den Burg.

Ze zijn blij dat ze het Rode Kruisgebouw al jaren voor een schappelijk bedrag kunnen huren van het Rode Kruis. Daar is voorzitter Iris van der Burgh van de Stichting Voedselbank Texel heel duidelijk over. Het is ook een mooie plek, maar er is één ding waar de voedselbank tegenaan loopt en dat is de hoeveelheid ruimte in de opslag om voedsel neer te kunnen zetten. 

Dat is iets wat al langere tijd speelt en waarvoor de voedselbank eerder ook al naar nieuwe ruimte heeft uitgekeken. Volgens het bestuur is het tijd een nieuwe poging te ondernemen om een nieuwe locatie te vinden. “We hopen daarmee de zaken ook voor de langere termijn goed geregeld te hebben.”

Een euvel waar de vrijwilligers van de voedselbank op het tegenaan lopen, is dat het vaak passen en meten is om alles kwijt te kunnen op de schappen. “Soms heb je iets vier keer in je handen”, vertelt Mariëlle Aubertijn. De ene keer is er weinig aanbod en is de opslag toereikend, een andere keer is er veel aanbod is het echt puzzelen om alles een plekje te geven. 

Volgens secretaris Karla van Roijen en Dwight Penha beginnen de vrijwilligers over het algemeen ook wat ouder, waardoor het regelmatig verplaatsen van spullen in de opslag inmiddels ook iets begint te worden waar sommige mensen tegenop beginnen te zien. Daarnaast heeft het Rode Kruis haar eigen reguliere activiteiten in het pand aan de Jonkerstraat, waardoor er ook geregeld materialen die in het instructielokaal staan verplaatst moeten worden.

Het bestuur van de voedselbank hoopt een locatie te vinden die eveneens centraal op het eiland ligt en waar meer ruimte voor opslag is. De zoektocht gaat naar een locatie die permanent te gebruiken is. Volgens Dwight zijn de bestuursleden zelf ook al aan het rondkijken en zijn er meerdere plekken voorbij gekomen, maar dat waren telkens tijdelijke locatie. Er wordt gezocht naar een permanente locatie, zodat de voedselbank voor de langere termijn uit de voeten kan. 

Op het moment zijn 22 gezinnen (86 personen in totaal) op de voedselbank aangewezen. De verwachting is dat het aantal op termijn gaat toenemen als gevolg van de kostenstijgingen van vaste lasten en de dagelijkse boodschappen.

Hulpdiensten in actie op het vliegveld.
Deense militair overleden na parachutesprong Algemeen 18 uur geleden 13
Een deel van de Texelse Roparunners bij de houten roltrappen van de Sint-Annatunnel onder de Schelde in Antwerpen. Dat is halverwege de route.
Roparunners op helft van de route Algemeen 22 uur geleden 5
Sperwer versus merel: 1-0
De Lezersfoto - Hebbes Algemeen 19 mei, 08:00
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig! - Femke Halsema Algemeen 18 mei, 10:30
Bordje bij paal 9.
De Lezersfoto - Zand erover Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
Vacature Service Monteur Texel 17 mei, 17:53
De kranten zijn met een jaar vertraging te vinden op de site van het Regionaal Archief.
Texelse Courant van 1887 tot 2022 in digitaal Regionaal Archief Algemeen 17 mei, 16:00
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Regisseur voor het Huis van Ontwikkeling 17 mei, 15:49