In de haven van Oudeschild.
In de haven van Oudeschild. Foto: Richard Dekker

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Oudeschild in teken van Pre-Sail

Algemeen

Oudeschild staat vandaag (woensdag 28 juni) de hele dag in het teken van Pre-Sail van Sail Den Helder 2023.

Kinderen van de basisscholen op Texel beginnen vanochtend om 9:00 uur met een cultureel educatief programma. Dat staat op diverse manieren in het teken van het verleden, het heden en de toekomst van de scheepvaart.

Om 14:30 uur is de officiële opening van Pre-Sail op de haven, waarna er van 15:30 tot 18:00 uur diverse optredens zijn van onder meer Scheepstuig en Artex’ Golden Oldies. Bezoekers kunnen een hapje eten bij de foodtrucks en kramen van Jaap on Tour, De Texelse Soepketel, ‘t Pakhuus, De Haan Foodservice, Staal Catering en De Kombuis.

Er zijn vandaag twee lezingen. Om 14:00 uur houdt de Oekraïense Marina Katasonova een lezing bij De Kombuis. Katasonova, - die op de hotelboot in de haven woont - houdt in De Kombuis in het Nederlands een lezing over vrede, een goede omgang met de aarde en de opvang van vluchtelingen op Texel. Zij is journalist en sinds een paar maanden ook actief bij Radio Texel als programmamaakster.

Om 15:30 uur begint  in het Zeemanskerkje in Oudeschild de ‘Rede van Texel’ door Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland. Deze lezing is voor degenen die een toegangskaart hebben gekocht.


In aantocht op zee. - Foto Richard Dekker

Om 18:00 uur is vanavond de start van het avondprogramma op de haven. Dat begint met een optreden van Jazz Project X van onder andere  Artex-docenten Menno Smit, Wobbe Visser en Lauri Brons. Om 19:30 uur begint een optreden van Gone to the Beach, gevolgd door optredens van Salty Strings (20:00 uur), de Phonetics (20:45 uur) en om 21:30 uur staat Personal Trainer op het podium. 

Donderdag 29 juni is er van 10:00 tot 16:00 uur een braderie op de haven. Die ochtend liggen er een hoop tallships voor de Texelse kust voordat ze de haven van Den Helder binnenlopen. Sail Den Helder wordt gehouden tot en met komende zondag 2 juli.

Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig! - Femke Halsema Algemeen 2 uur geleden
Bordje bij paal 9.
De Lezersfoto - Zand erover Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Vacature Service Monteur Texel 19 uur geleden
De kranten zijn met een jaar vertraging te vinden op de site van het Regionaal Archief.
Texelse Courant van 1887 tot 2022 in digitaal Regionaal Archief Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Regisseur voor het Huis van Ontwikkeling 21 uur geleden
Afbeelding
Zeepaardjes naar zee Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Twee vacatures bij Kabeltex 22 uur geleden
In de Royal Opera House voorstelling zondag deze keer klassiek ballet met Het Zwanenmeer.
Strangers, Furiosa en Zwanenmeer in bios Algemeen 23 uur geleden