Dit artikel is geschreven door
Schaakclub En Passant

Op 12 november 2010 bestond En Passant 75 jaar. Het verenigingsjaar loopt van 1 mei tot en met 30 april.

En Passant verplettert Schaaklust

Algemeen

De schakers van En Passant namen het zaterdag 18 november op in een uitwedstrijd tegen Schaaklust uit Andijk. Het werd een verpletterende overwinning voor de Texelaars die de Westfriezen met ½ -7½ overrompelden, en daarmee hun eerste zege van het seizoen boekten.


 

Joop Rommets opende aan het vierde bord de score tegen Dirk Mantel, die vanuit de opening door de Texelse oud-kampioen positioneel snel werd weggezet.

Jaap Gorter -vele jaren lang de eerste speler van Schaaklust - werd door de krachtige zetten van En Passants sterke invaller Jan Willem Duijzer (rating 2050) met krachtige zetten direct in het nauw gedwongen. Het lukte Gorter niet zijn ontwikkeling te voltooien als gevolg van een aanval vol venijn, die snel materiaalwinst voor Duijzer opleverde.

Hoewel Mohamed al Rawy aan het topbord de opening een tikkeltje vreemd behandelde wist hij toch enig voordeel te krijgen tegen Peter de Waert. In een slechte stand vergreep de laatste zich tenslotte aan een giftige pion, waarna Al Rawy het punt incasseerde.

Gerard Postma zette zijn partij tegen Eugene Koomen veelbelovend op, maar toen de stelling steeds meer gesloten raakte en Postma geen kans zag de zaak open te breken besloot hij op het remisevoorstel van Koomen in te gaan.

Jaap Dros kwam gunstig uit de opening tegen Albert Droog, won een pion en liet het aankomen op een eindspel dat hij dacht probleemloos naar winst te schuiven. Dat viel nog lelijk tegen. Pas toen Droog in een opgezet valletje liep kon Dros de winst pakken.

Uit de verwikkelingen, die te zien waren op het bord van Thomas Richter en Piet Reus hield Richter een loper over tegen een pion. Reus probeerde nog lang zijn verloren positie tot leven te brengen, waarbij hij zijn hoop had gevestigd op een paar centrale pionnen, maar met grote technische vaardigheid werden die door Richter onschadelijk gemaakt.

Jon Van Dorsten liet zich in de opening verrassen door een schijnoffer van Jacco Mantel, maar wist – met een pion minder – overeind te blijven. Hij won in het resterende dubbeltoreneindspel zijn pion terug en voerde het plotseling voor hem gunstig staande eindspel tot winst.

Ook Gert Both was tegen René Brouwer in moeilijkheden. Maar dan is Both op zijn gevaarlijkst: met scherp spel zette hij Brouwer onder druk, kwam materieel in het voordeel en won na een laatste fout van Brouwer met een tactisch zetje.

Eindstand: Schaaklust – En Passant : ½ -7½

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 3 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45