Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Texels Welzijn

Texels Welzijn is er voor u!

Samen maken we De Koog dementievriendelijk

Algemeen

Eén op de vijf mensen, van 65 jaar of ouder, in Nederland krijgt dementie. En mogelijk ligt het aantal mensen op Texel, mede onder invloed van vergrijzing, nog iets hoger. Dit betekent dan ook dat we allemaal vroeg of laat met dementie te maken krijgen.

In de familie, bij vrienden, op het werk, in de winkel, binnen het verenigingsleven of in je eigen straat. Tegelijk streeft onze samenleving er naar dat mensen zo lang en zo zelfstandig mogelijk in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. En de meeste mensen willen dat ook graag, maar hebben daar soms wel de steun van hun directe omgeving bij nodig.
In de komende jaren zullen steeds meer mensen met dementie langer thuis blijven wonen en is het nodig dat wij samen aan een dementievriendelijk dorp werken. Want met elkaar kunnen wij er voor zorgen dat mensen met dementie én hun naaste(n), zoveel mogelijk mee kunnen blijven doen aan het alledaagse leven. En dat hoeft niet zo moeilijk te zijn, want het gaat vaak om kleine gebaren waardoor iemand met dementie zich gezien en gewaardeerd voelt en hun naasten soms even wat tijd voor zichzelf kunnen nemen.

Om deze zorg voor elkaar te ondersteunen start Texels Welzijn dit jaar het project 'Samen maken we Texel dementievriendelijk'. In ieder dorp bieden wij een cursus dementie aan voor de vrijwilligers en beheerders  van dorpshuizen, verenigingen, kerken, dorpscommissies, ondernemers en andere belangstellenden. Na  deze cursus, die één avond duurt, zijn de deelnemers in staat dementie beter te herkennen en makkelijker om te gaan en in gesprek te gaan met iemand met dementie.

De cursus  wordt gegeven door Liesbeth Rijk van Geriant  (Geriant is gespecialiseerd in hulpverlening bij dementie en werkzaam op Texel ), in samenwerking met de dorpswerkers van  Texels Welzijn. De cursus is gratis, dankzij de financiële ondersteuning van enkele Texelse fondsen, en er kunnen 20 – 30 mensen per dorp deelnemen.

Wij nodigen u graag van harte uit om deel  te nemen aan deze cursus op dinsdagavond 3 oktober,  van  19.30u – 21.30u in Het Hof.

Voor meer informatie of aanmelding: Bel 312696, mail c.daalder@texelswelzijn.nl  of loop binnen tijdens het wekelijks spreekuur van Texels Welzijn op woensdagochtend in de Hof.

Wij hopen  u op 3 oktober te kunnen begroeten, want alleen samen maken we De Koog dementievriendelijk!

Cobie Daalder
Betsie Verhoeven

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 4 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3