Publicatie in de Baskische krant El Correo over de wildwesttaferelen bij LaNaval.
Publicatie in de Baskische krant El Correo over de wildwesttaferelen bij LaNaval. Foto: El Correo

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Scheepswerf Texelstroom in zwaar weer

Algemeen

De Spaanse scheepswerf LaNaval in Sestao, waar de Texelstroom is gebouwd, verkeert financieel in zwaar weer.

Dat blijkt uit publicaties die de afgelopen dagen in Spaanse media verschenen. Het Financieel Dagblad publiceerde er ook uitgebreid over.

Volgens de publicaties heeft de werf de afgelopen jaren verliezen geleden en is de schuld opgelopen tot 100 miljoen euro.

De werf kwam afgelopen week in het nieuws omdat een groep mensen (niet helemaal duidelijk wie) een nieuw gebouwd baggerschip van het Bredase bedrijf Tideway op de werf probeerden te enteren om het weg te halen. In het FD wordt gesproken van wildwesttaferelen. Veiligheidsfunctionarissen van de werf voorkwamen dat het schip werd weggehaald.

LaNaval begon op 1 september 2014 met de bouw van de Texelstroom die op 30 juli 2015 te water werd gelaten, op 13 april 2016 uit Spanje vertrok en op 26 mei 2016 voor het eerst op Texel was. Er gingen al langer verhalen rond dat de werf in Spaans Baskenland in zwaar weer verkeerde.

Volgens directeur Cees de Waal van TESO is de impact voor de veerdienst zeer beperkt. "De Texelstroom is veertien maanden geleden opgeleverd, het garantiejaar voorbij is en het leeuwendeel van de garantiepunten is nu naar behoren afgehandeld. Dit betekent tevens dat de garantiedokbeurt in januari een relatief beperkte omvang kent en het financiële risico navenant laag is."

Volgens De Waal is er een mismatch tussen aanbod en vraag bij scheepswerven sinds de crisis van 2008. "Ondanks deze marktomstandigheden kan LaNaval beschikken over een goed gevulde orderportefeuille met orders van onder meer Van Oord, DEME en Balearia. TESO betreurt, met name voor de medewerkers, leveranciers en klanten van LaNaval, dat deze gerenommeerde werf er niet in is geslaagd om de projecten die men nu onder handen heeft voldoende rendabel te maken. Wij hopen voor alle betrokkenen dat een faillissementsdreiging door de werf zal kunnen worden afgewend."

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 3 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 6 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 8 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 10 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00