v.l.n.r. Lot van Schelt, Hans Bakker en Leo Saal
v.l.n.r. Lot van Schelt, Hans Bakker en Leo Saal

Dit artikel is geschreven door
Golfclub De Texelse

één van de gezelligste golfclubs van Nederland

Lot van Schelt en Leo Saal Senioren Strokeplay Kampioen

Sport

Zes dames en elf heren strijden maandag en dinsdag om het Senioren Clubkampioenschap Strokeplay. Twee keer 18 holes onder bijkans perfecte, zomerse omstandigheden. Bij de dames zijn Marijke de Beer en Lot van Schelt de voornaamste kandidaten voor de titel. Kan Van Schelt haar titel prolongeren of heeft De Beer de juiste vorm? Bij de heren is Hans Montag Senioren Kampioen 2016 en voornemens dat te blijven. Voornaamste concurrenten voor de Keulenaar met handicap 8.8 zijn John Ackerman (handicap 8.7) en Leo Saal (11.7).

Lot van Schelt heeft eindelijk haar swing- en rugproblemen op orde en komt de eerste ronde met 91 slagen ruim voor Marijke de Beer (98) binnen. Op de derde plaats, met 109 slagen staat Ingrid Schippers. Schippers heeft twee slagen voorsprong op Marjan van Aken en zal dinsdag dus nog aan de bak moeten om in ieder geval brons vast te houden.

Bij de heren zit het veld dichter bij elkaar. Hans Montag en zijn vrouw Claudia kunnen door verplichtingen in Keulen pas zondagnacht richting Texel; met wallen onder de ogen en de 06.30 uur boot zijn zij de eerste koffieklanten op maandagochtend aan de bar van De Texelse golfbaan. Maar het gebrek aan slaap heeft wel consequenties voor de golfprecisie: 92 slagen. Ook John Ackerman laat het die eerste ronde met 93 slagen afweten. De kans voor anderen om 'boven te komen drijven'. Natuurlijk is daar Leo Saal. De Texelaar 'swingt' 90 keer, evenveel als Jan Winnubst en Alain Hirschler. Kanshebbers genoeg dus voor de titel.

Dinsdagochtend begint Van Schelt bij de dames ietwat stroef aan haar tweede ronde, want ze levert de eerste holes meteen drie slagen in op de Beer, die goed speelt. Helaas voor de Texelse kan zij het momentum niet vasthouden. Ondanks dat Van Schelt last heeft van de felle zon en de warme omstandigheden komt haar voorsprong uiteindelijk niet in gevaar. Met 97 slagen, in totaal 188 is zij ook dit jaar weer Senioren Strokeplay Kampioen. De Beer wordt tweede met 199 en Schippers weet met 214 slagen de derde plaats vast te houden.

Leo Saal 'ruikt bloed', begint uiterst geconcentreerd op dinsdagochtend aan zijn wedstrijd en stijgt boven zichzelf uit, plus 2 na negen holes. Maar Alain Hirschler kent een van zijn spaarzame oplevingen; halverwege plus 6 . Jan Winnubst heeft op hole 9 een paar steken laten vallen en moet in de achtervolging. Op naar hole 10. Drie holes gaat de strijd gelijk op, maar hole 13 lijkt de doorslag te geven; Een bogey voor Saal, maar een 9 en 10 voor Hirschler en Winnubst. De strijd lijkt beslist. Tot hole 15 (and beyond) de boel op stelten zet. Saal raakt de weg kwijt en noteert een 11, de andere twee maken ieder dubbel bogey. Door de plotselinge overmaat aan slagen op de laatste vier holes, waarbij Saal ook nog een 9 noteert op 17, is het onduidelijk wie aan de leiding gaat. Is het Winnubst die zijn ronde eindigt met par, bogey, bogey of toch Montag of Ackerman? Die laatste doet het een slag beter dan de vorige dag en Montag kan ook vandaag zijn capaciteiten niet tonen (99 slagen), beiden zijn uitgeschakeld voor de titel.

In het clubhuis telt wedstrijdleider Hans Bakker de diverse scores bij elkaar op. Jan Winnubst is derde met 183 slagen en Saal en Hirschler gaan ook nu weer rond in 90. Dat heeft een play-off tot gevolg; sudden death op hole 1 en eventueel hole 9. De mannen gaan direct van acquit. Beide slaan goede drives, rechts van de fairway, maar de tweede slag doet Hirschler de das om, zijn bal gaan naar links en verdwijnt aldaar in die kleine, vermaledijde bunker. Saal doet het beter, gewoon op de green zoals het hoort. Alain Hirschler spartelt nog even, maakt bogey, maar Saal kent geen genade: par en strokeplay kampioen Senioren 2017.

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 5 uur geleden 6
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 7 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 9 uur geleden 1
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen gisteren
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 19 apr, 15:35 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10