De musical die Artex in juni samen met kinderen van de Texelse basisscholen opvoerde.
De musical die Artex in juni samen met kinderen van de Texelse basisscholen opvoerde. Foto: Archief Texelse Courant

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Nieuw seizoen Artex Kunstenschool

Cultuur

Franse chansons, doedelzakmuziek, salsadansen, streetdance of drummen op olievaten. Een greep uit het brede cursusaanbod van Artex in Den Burg. De lessen van de kunstenschool aan het Schilderend gaan volgende week weer van start.

Muziek, dans, theater, beeldende kunst en kunstlezingen vormen de hoofdmoot van de school die in 1959 van start ging en daarmee bijna zestig jaar bestaat. Wat muziek betreft, zijn er de reguliere lessen in muziekinstrumenten (instap, basis en voortgezet) en daarnaast ook diverse korte cursussen. Bijvoorbeeld om kennis te maken met gitaar, piano of cello.

"Het mooie aan de muzieklessen is dat je niet tot het begin van een nieuw seizoen hoeft te wachten", zegt directeur Sander Boschma. "Je kan ook tijdens het seizoen starten met reguliere lessen." Niet geheel onbelangrijk: ook blokfluitles staat komend schooljaar weer gewoon op het programma. Dat stond even op de tocht, omdat docent Peter Smith is vertrokken bij Artex, maar er is een opvolger gevonden die blokfluitles blijft geven.

De danslessen worden dit seizoen verzorgd door Lisette Boeijen en Tamar Yard. Zij nemen het over van Roos Bakker die met zwangerschapsverlof is. Lisette was eerder al actief bij Artex en Tamar zit er sinds vorig seizoen. Op het programma staan onder meer klassiek ballet, streetdance, moderne dans, dansmix en algemene dansante vorming.

De laatste is een voorbereidende en algemene leerlijn voor jongens en meisjes om de basisvaardigheden onder de knie te krijgen. Er zijn verder korte cursussen peuterdans, salsa fit voor kinderen en salsadansen voor kinderen en volwassenen. Van maandag 4 tot en met vrijdag 15 september houdt Artex vrij toegankelijke open lesweken dans waaraan belangstellenden vrijblijvend kunnen meedoen.

Op het gebied van de beeldende opleidingen zijn er komend seizoen cursussen fotografie, schilderen, tekenen, druktechnieken, beeldhouwen in speksteen, koeien schilderen op locatie, een basiscursus beelden voor kinderen en een kunstklas waarin deelnemers leren zichzelf beeldend te uiten. Wanneer welke cursussen worden gegeven, staat precies omschreven in de Texelse Courant van vrijdag 1 september.

De cursus Vat Cool! (percussie op oliedrums) die vorig seizoen in het kader van Sail Den Helder werd gegeven, gaat komend seizoen op herhaling. Zo ook de cursus Spail en Sail waarin liederen uit 'alle windstreken' worden gezongen. Het popkoor, de popschool en het barokorkest zijn actief en bands kunnen oefenen in de popkelder. "Nieuw dit jaar is dat mensen kunnen meedoen in bands", vertelt Boschma. Dat is onder meer geïnspireerd op het festival Overstag waaraan afgelopen jaar tientallen Texelaars meededen.

Er staan voor de komende tijd ook weer literaire lezingen op het programma. Dat is samen met de bibliotheek en Kaap Skil. Samen met Young 4 Ever wordt voor jongeren een cursus Stand up Comedy gegeven en er zijn bij Artex diverse theatercursussen voor jeugd, jongeren en volwassenen.

Meer info: http://www.artex-texel.nl

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 4 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 20 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 23 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2