Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Opnieuw transport naar Roemenië

Algemeen

Via de stichting Hulp Oost Europa is er vrijdag 28 juli opnieuw een transport met hulpgoederen richting Roemenië vertrokken, ditmaal is het dorp Bod de bestemming.

"In dit dorp in het district Brasov zijn ze heel actief bezig met het renoveren van een oud schoolgebouw en ze hebben al enorme vorderingen gemaakt, echt fantastisch. Het is een non-profit-organisatie, die werkt met kinderen in een achterstand situatie. Ze zijn druk bezig om een dagcentrum op te richten voor kinderen,die hulp nodig hebben. De kinderen wonen veelal in arme gezinnen met vijf of zes personen in één kamer zonder water en zonder al te veel meubels. Om de kinderen te ondersteunen willen ze hen in de toekomst ook in het gebouw laten douchen en eten en soms ook overnachten", laat Ria van der Vis van de stichting weten.

Één van de doelen van de organisatie in Roemenië is het terugdringen van schoolverlaten, maar ook om ze sociaal weerbaarder te maken, zodat ze zich staande kunnen houden in de maatschappij. Om dit doel te ondersteunen zijn er goederen gestuurd om dit gebouw in te richten. Bij de lading veertig stapelbedden, tachtig matrassen, tachtig dekbedden en kussens, alsook beddengoed en handdoeken. Verder tafels en stoelen en voor de keuken een aanrecht, oven, kookplaat met afzuigkap, pannen, servies en andere keukenbenodigdheden, zodat er gekookt kan worden. Om buiten te spelen is er een trampoline mee en voetballen,voetbalschoenen en shirtjes, skeelers en fietsen.

"Vooraf hadden we een intensief contact per mail met een Nederlandse die daar woont, over wat er nodig is en zij zal ook voor de verdeling zorgen van de goederen. Zo vertelde zij ook,dat op de kleuterschool weinig leerzame materialen waren en dus stuurden we daarvoor veel puzzels en ander educatief speelgoed mee. Ook is er door vrijwilligers weer heel veel werk verzet, om alle hulpgoederen klaar te maken. Rolstoelen en rollators komen bij mensen die deze hulp hard nodig hebben. Voor de arme gezinnen in het dorp is er kleding en schoenen en dekbedden, kussens en matrassen en huisraad", vervolgt Van der Vis.

Dat het vorige transport gesponsord werd door iemand die anoniem wil blijven, stond vermeld in de krant en dat sprak een andere Texelaar erg aan. Voor zijn tachtigste verjaardag vroeg hij alle familieleden om een gift voor dit doel. De jarige zelf voegde er een gulle gift aan toe, zodat het hele transport betaald kan worden. "Kinderen in een achterstandsituatie kunnen hier nooit zonder hulp uit komen en de stichting Hulp Oost Europa Texel wil zich hard maken, om deze kinderen te helpen en een kans te geven op een betere toekomst. Uw hulp blijft hard nodig voor het volgende transport. Blijf op de hoogte via onze Facebookpagina", besluit Van der Vis.

Giften aan de stichting kunnen worden overgemaakt op NL18RABO 03625 21 905 t.n.v. Stichting Hulp Oost Europa Texel. (ANBI)

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2