Vlnr: Marius Kikkert, Jan Frederici en Mark Poldner, samen het bestuur van het Toeristisch Investeringsfonds Texel, op de zomermarkt.
Vlnr: Marius Kikkert, Jan Frederici en Mark Poldner, samen het bestuur van het Toeristisch Investeringsfonds Texel, op de zomermarkt.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Mark Poldner nieuwe voorzitter Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel

Divers

Mark Poldner is de nieuwe voorzitter van Toeristisch Investeringsfonds Texel (StifT). Hij volgt Nel Eelman op, die begin maart plotseling overleed.

Het overlijden van Nel Eelman is hard aangekomen bij StifT. "Een zeer ingrijpend verlies. Een lastige en moeilijke periode", vertelt Marius Kikkert, die haar taken heeft waargenomen. Haar opvolger is gevonden in de persoon van Mark Poldner (63), woonachtig in Alkmaar. Hij is voor veel Texelaars geen onbekende. Tot zijn pensionering vorig jaar werkte hij veertig jaar bij de Rabobank, waarvan de laatste zeven jaar bij Rabobank NHN. "Gemiddeld was ik één dag in de week op Texel. Zo heb ik de Texelse gemeenschap en veel ondernemers leren kennen. Er is hier veel initiatief. Jan (Frederici, medebestuurslid) ken ik vanuit de organisatie van Sail en Marius kwam ik in mijn werk geregeld tegen. We weten wat we aan elkaar hebben. Het spreekt mij erg aan om door initiatieven en kwaliteitsverbetering het toerisme nieuwe impulsen te geven." Poldner is ook bestuurlijk actief bij Stichting Top van Holland (Citymarketing Den Helder), de Helderse Uitdaging (die maatschappelijke organisaties ondersteunt en bij elkaar brengt) en de Thuis Foundation (gezond en vitaal ouder worden).

De bekendmaking over zijn benoeming gebeurde bij de presentatie van het jaarverslag over 2016. StifT ontving in die periode een bijdrage van de gemeente van €419.232,-, €0,1544 vermenigvuldigd met het aantal toeristische overnachtingen (ruim 2,7 miljoen). Ook StifT profiteert van de groei van het toerisme, in 2015 was de bijdrage nog €396.277,-. Doordat de operationele en andere kosten beperkt bleven, resteerde in 2016 €400.000,- voor investeringen in het toerisme. Aanzienlijk meer dan de €262.000,- die aan aanvragen werd toegekend. Grootste hap, (€86.000,-) gaat naar recreatieve voorzieningen in het gebied Hanenplas, waar de natuurontwikkeling gaat plaatsvinden. Maximaal €55.000,- is toegekend voor aanleg van de Wadsteiger bij De Cocksdorp. Kleinere bedragen gaan naar opwaardering van het strandslag bij Paal 9, expositie- en samenwerkingsproject "Onderzoekers van de Zee", Texel 360 graden (filmproject), TexCursies (om groepen studenten naar Texel te halen voor projecten), Lange Juni, de huldiging van Dorian en naar Jesus Christ Superstar. De aanvraag voor dit laatste project werd onder meer gehonoreerd omdat de organisatie ook op toeristen mikte en omdat entree wordt betaald. Daarmee voldeed het aan het criterium dat een eigen bijdrage wordt verlangd, een voorwaarde waaraan een gelijksoortig eenmalig gratis evenement niet zou voldoen. Een aantal andere initiatieven viel om uiteenlopende redenen buiten de boot.

Dat het toegekende bedrag aanzienlijk onder het budget bleef, riep ook bij het bestuur vragen op. Kikkert: "We wilden weten of dit éénmalig was of structureel. Het blijkt een incident. Dit jaar krijgen we bijvoorbeeld zóveel aanvragen, dat we moeten shiften." Frederici: "Onze werkwijze is dat we eerst kijken of een project kansrijk is en of wij het willen steunen. Daarna vullen we het financiële gedeelte in. Daarbij kijken we eerst naar alle projectaanvragen die voor ondersteuning in aanmerking komen en maken op basis daarvan een verdeling." Poldner: "Uitgangspunt is altijd dat het cofinanciering betreft. Als wij meedoen, of samen met anderen, dan doen bijvoorbeeld ook het Wadden- of andere fondsen mee. Zo helpen we om een project te laten slagen. Met geld, maar ook met onze kennis en ons netwerk."

Uitgangspunt van het bestuur is de kosten zo laag mogelijk te houden. "We ontvangen geen vergoeding, alles wat we zelf kunnen, doen we ook zelf. Natuurlijk niet zonder administratieve hulp van Ria (Manse). We hebben geen kantoor en vergaderen thuis. Zo houden we zoveel mogelijk geld over voor de investeringen."

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 1 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3