Afbeelding
Foto: SOS Dolfijn

Walvisdag bij Ecomare

Algemeen

Walvissen spreken enorm tot de verbeelding. Bij het woord walvis denkt iedereen aan enorme zeereuzen, maar ook de kleine bruinvis is een walvis. Eigenlijk zijn dolfijnen ook walvissen, maar andersom geldt dat niet. Kortom: er valt veel te vertellen over walvissen. Vandaar dat Ecomare op dinsdag 25 juli een Walvisdag organiseert.

Als je op Texel walvissen zegt, dan zeg je Adrie en Ineke Vonk. Deze Texelse walviskenners tonen 's middags een deel van hun imposante collectie walvisbotten. Dit jaar is een groep vrijwilligers bezig om al deze botten op naam te brengen en in te schrijven in de collectie van Ecomare. Zij vertellen hierover. Daarnaast staan Adrie en Ineke garant voor spannende verhalen over hun walvisreizen. Er zijn niet veel mensen die zoveel walvissen van zo dichtbij in het wild hebben gezien!

Voor deze speciale dag zet Stichting SOS Dolfijn haar reizende walvisziekenhuis op, op het buitenterrein van Ecomare. Bij deze educatieve attractie valt van alles te ontdekken over de gevaren waar bruinvissen en andere walvissen mee te maken hebben. Er zijn verschillende spellen te doen en op een levensechte bruinvisdummie kunnen kinderen EHBO-handelingen uitvoeren.

Conservator Arthur Oosterbaan toont in het museum walvisbotten uit het depot. Om 13 en 15 uur houdt hij een presentatie tussen de skeletten in de Walviszaal. Speciaal voor de kleintjes worden er walvisverhalen voorgelezen om 12.30 en 14.00 uur. 

In Ecomare zijn twee levende walvissen te zien: de bruinvissen Michael en Dennis. Ze worden om 10.30 en 13.30 uur gevoerd. Via de onderwaterramen zijn ze goed te volgen terwijl ze door hun bassin zwemmen.

De Walvisdag maakt onderdeel uit van de Walvisweken, een samenwerkingsverband tussen Het Scheepvaartmuseum, Museum In 't Houten Huis, het Zaans Museum, Ecomare en het Wereld Natuur Fonds (WNF). Kinderen krijgen daarom een leuk WNF-doeboekje en de entreebon van de deelnemende musea geeft 20 % korting bij de andere partners.
 

Het Reizende Walvisziekenhuis van SOS Dolfijn
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 10 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 15 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1