Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Ronkend staal over kleibaan van Eierland

Sport

Op de crossbaan van de MAB in Eierland is zaterdag het Speedweekend van start gegaan. 

Het circuit is twee dagen lang het domein van ronkend staal en scheurende carrosserieën. Meer dan tweehonderd deelnemers, afkomstig van het eiland en de overkant, verschijnen aan de start van de 375 meter lange kleibaan om de krachten met elkaar te meten. Zaterdag worden de voorronders verreden, zondag vanaf 12.00 uur gaat de strijd verder en vinden ook de finales plaats.

Het speedweekend kent de vertrouwde onderdelen junioren, rodeo, bangerstox, vrije standaard en de Formule 1. De laatste klasse worden liefst negentig stockcarrijders aan de start verwacht. Een aantal van hen komt uit Engeland. De rodeo kent circa 75 deelnemers, in de vrije standaard worden er dertig aan de start verwacht, bij de bangerstox 25 en bij de junioren doen naar verwachting zo'n twintig jeugdige crossers mee. De meeste van hen moeten de officiële rijlessen nog volgen, maar crossen kunnen ze, al gaat het er bij de junioren wel wat rustiger aan toe om het leuk te houden.

Nieuw dit jaar bij de cross is dat in de grote pits verplicht tussen iedere twee plaatsen een strook van drie meter breed vrijgehouden moet worden. Dat is in verband met de veiligheid en dat geldt het hele week. De MAB heeft de deelnemers via de eigen website dringend verzocht om die stroken te eerbiedigen. "Deze veiligheidsstroken dienen het gehele weekend compleet vrij te blijven van karren, auto's, tenten, BBQ's etcetera. Tenten en andere kampeermiddelen dienen dan ook in het verlengde van je bus, vrachtauto, oprijwagen en dergelijke te worden geplaatst." Volgens Koorn is het prettig dat er van buurman Langeveld voldoende land gebruikt kan worden. "Anders hadden we qua ruimte toch nog wel een dingetje gehad." De wedstrijden worden komend weekend traditiegetrouw van commentaar voorzien door Robin en Marco van Sambeek.

De toegang is voor volwassenen tien euro per dag of vijftien euro voor beide dagen. Voor kinderen is de toegang vijf euro per dag of tien euro voor beide dagen. Radio Texel is zondag met de reportagewagen aanwezig op het speedweekend en doet van 12.00 tot 18.00 uur live verslag van het evenement.


In de pits wordt de stockcar van Jaap-Kees Snoeij van een nieuwe vooras voorzien.


Zaterdag was er al veel publiek op de been. Er klonken vele dialecten en talen, deelnemers en toeschouwers kwamen uit alle delen van het land en uit Engeland. 


Aan deze kant van de baan was het stoffig, met de stofbril kon de race toch worden gevolgd. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 9 uur geleden
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 13 uur geleden
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30
Afbeelding
medewerker planning gezocht 15 apr, 10:00
RPV Texel soorten reuma website
Uitnodiging RPV Texel Verenigingen 14 apr, 15:19
Afbeelding
Queen Must Go On! feest van herkenning Algemeen 14 apr, 12:30 15