Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Oudheidkamer Den Burg

De Texelse Oudheidkamer is een klein museum in het centrum van Den Burg.

Aagje Luijtsen krijgt eigen festival

Algemeen

Op zaterdag 24 juni vindt in Den Burg het Aagje Festival plaats. De 'gewone' Texelse zeemansvrouw, die door haar brieven aan haar man beroemd is geworden, staat deze dag centraal tijdens allerlei activiteiten. Leef mee met Aagje Luijtsen en ontdek hoe het leven er op Texel rond 1780 uitzag!

Het Aagje-festival is niet toevallig gepland tijdens Sail Den Helder. Aagjes man Harmanus Kikkert voer voor de VOC en heeft, als zovelen in die tijd, meermalen op de Reede van Texel voor anker gelegen. De Texelse rede was de belangrijkste ankerplaats ter wereld; een status waar heel Texel van mee profiteerde.

Aagje Luijtsen gaat in haar brieven in detail in op haar leven in Den Burg, haar grote en kleine zorgen en het gemis van haar man, die soms wel twee jaar van huis was. Tijdens een voorleesmarathon in het Glazen Paleis worden haar brieven voorgedragen door Texelaars. Dit wordt afgewisseld met dans door House of Dance, muziek door Speel op Sail van Artex en een theatraal intermezzo 'Pieter van Cuijck ontmoet Aagje'. De schilder Van Cuijck bezocht het eiland verschillende keren en was bijzonder geïnteresseerd in het gewone leven op Texel. In twee van haar brieven aan Harmanus schrijft Aagje dat ze met de kunstschilder gesproken heeft.

In de Oudheidkamer is dit jaar de tentoonstelling 'From Texel with Love' te zien. Deze tentoonstelling gaat over het leven van Aagje enerzijds en dat van haar man Harmanus anderzijds. Tijdens het Aagje-festival kruipt Martina Jimmink in de huid van Aagje. In samenwerking met Arjen Trap vertolkt zij deze rol om 14 en 15 uur in de Oudheidkamer. Voorafgaande aan de voorstelling brengt Laurien Folkerts zeemansliederen op haar altviool ten gehore. Bezoekers kunnen zelf een brief versturen 'met de snelheid van de VOC-post', er worden potjes met Aagje confituur met specerijen verkocht en in de tuin zijn hapjes te proeven. De entree van de Oudheidkamer is deze dag gratis.

Het Aagje Festival wordt om 16 uur afgesloten met de voorstelling 'Tot weedersien. Vaarwel!' van Lodewijk en Imme Dros. Dit vindt plaats in de Doopsgezinde Kerk in de Kogerstraat in Den Burg. De toegang is gratis, vol is vol. Deze voorstelling kan via 'kerkdienst gemist' beluisterd worden; helaas zonder beeld, alleen het geluid. Dit kan ook achteraf.

Het volledige programma van het Aagje Festival, op 24 juni 2017:

11:00 Opening festival en start voorleesmarathon door Eric Hercules (Glazen Paleis)
11.45 en 14.15 House of Dance (Glazen Paleis)
12.15 en 13.15 Muziek door Speel op Sail (Glazen Paleis)
12:45 en 13:45 'Pieter van Cuijck ontmoet Aagje' (Glazen Paleis)
13.30 en 14.30 Zeemansliederen op altviool door Laurien Folkerts (Oudheidkamer)
14:45 Afsluiting voorleesmarathon door Eilanddichter Mare van der Mast (Glazen Paleis)
14:00 en 15:00 'Kikkertje Lief' door Martina Jimmink en Arjen Trap (Oudheidkamer)
16:00 'Tot weedersien. Vaarwel!', door Lodewijk en Imme Dros (Doopsgezinde Kerk)

Tussen 11:00 en 15:00: Voorleesmarathon in Glazen Paleis. Texelaars lezen voor uit de brieven van Aagje.
Tussen 11:00 en 16:00: Zelf een brief posten 'met de snelheid van de VOC' (Oudheidkamer)
Van 19 juni tot 3 juli: In de voetsporen van Aagje, rondwandeling door Den Burg, route af te halen bij de Oudheidkamer, VVV Texel en de bibliotheek.

Het Aagje Festival is een samenwerking van Stichting Texels Museum, Dorpscommissie Den Burg, Kopgroep Bibliotheken, Historische Vereniging Texel en komt tot stand met medewerking van Artex Kunstenschool Texel en House of Dance.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2