Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Texels rundvlees bij Keukencentrum Texel

Zakelijk

Keukencentrum Texel en de Vereniging van Texelse zoogkoeienhouders slaan de handen in één. Op zaterdag 17 juni wordt bij het Keukencentrum aan de Bernhardlaan van 12:00 uur tot 16:00 uur een gratisdemodag gehouden. Tijdens dit evenement wordt de hele dag Texels rundvlees bereid op de Big GreenEgg, de inmiddels bekende donkergroene keramische barbecue.

"Als donateur van de vereniging willen we graag een Big Green Egg demodag met als thema Texels Rundvlees organiseren. Samen met het bestuur nodigen we alle leden, donateurs en belangstellenden uit voor dit bijzondere evenement. Wij organiseren al een aantal jaren Big Green Egg demonstraties en hebben inmiddels drie vaste hobbykoks die al langer met de Big Green Egg werken. Tijdens de demodag hebben we drie Big Green Egg Large in gebruik, zodat we op verschillende temperaturen kunnen bereiden. De heetste staat op 250 tot 300 graden Celsius, de middelste op 150 tot 160 graden en de andere op 100 tot 120 graden Celsius. Op die lage temperatuur kun je vlees prachtig langzaam garen, nadat je hem op de hoogste temperatuur op een gietijzeren grillrooster kort hebt dichtgeschroeid. Door het op deze manier te bereiden blijft het vlees sappig en mals. Nadat de juiste kerntemperatuur bereikt is, laat je het in aluminiumfolie nog een kwartier rusten. Wanneer je het vlees dan aansnijdt lopen de vleessappen er niet meer uit en is het vlees prachtig rosé van binnen. Alle sappen zitten nog in het vlees. Heerlijk", stelt Marjet van der Vis van het Keukencentrum tevreden vast.


Op 17 juni vertonen Rob Koning, Jelle de Boer en Rob Smidt hun kunsten en vertellen over hun ervaringen met de Big Green Egg. "Zij zijn dolenthousiast en gebruiken hem voor van alles: roken, braden, grillen, bakken en slowcooking. Rob wel drie keer per week, het hele jaar rond. Als hij klaar is met kokkerellen, schuift hij de Green Egg naar binnen en gebruikt hem nog als kachel. Alle drie waren ze regelmatig bij onze demodagen en vonden het leuk om te komen helpen. We wisselen regelmatig recepten en tips uit." Zelf is Marjet helemaal fan van de multifunctionele barbecue. "Je hebt heel weinig kolen nodig, omdat de Green Egg gemaakt is van keramisch materiaal wat zijn hitte goed vasthoudt. Met de Conveggtor, de keramische tussenplaat, krijg je circulerende indirecte hitte en maak je er eenvoudig een heteluchtoven van. Het is een complete buitenkeuken en je kunt er van alles mee bereiden. Van pizza's, brood en cake tot mooie grote stukken vlees en gerookte zalm met asperges. Tijdens deze demodag leggen we ons toe op Texels rundvlees. Bereid met kruiden en accessoires uit onze kookwinkel en met verschillende garingen. Van een mooi groot stuk Picanha (runderstaartstuk) tot Pulled Beef en hamburgers. Iedereen is van harte welkom om te komen kijken en proeven."

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 14 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1