Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Texels Welzijn

Texels Welzijn is er voor u!

Samen maken we Texel dementievriendelijk; om te beginnen in Oosterend

Algemeen

Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt dementie. En dit aantal zal, mede onder invloed van de vergrijzing,  op Texel komende jaren nog verder groeien. Dit betekent dan ook dat we allemaal vroeg of laat met dementie te maken krijgen. In de familie, bij vrienden, op het werk, in het verenigingsleven of in de eigen straat.

Tegelijk streeft onze samenleving er naar dat mensen zo lang en zo zelfstandig mogelijk in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. En de meeste mensen willen dat ook graag, maar hebben daar wel de steun van hun directe omgeving bij nodig. En Texel , als kleine gemeenschap waarin de mensen elkaar kennen, heeft het in zich die zorg te bieden. Met elkaar kunnen we er voor zorgen  dat mensen met dementie, én hun naaste(n),  mee kunnen blijven doen aan het dagelijks leven.

Om deze zorg voor elkaar te ondersteunen start Texels Welzijn dit jaar het project 'Samen maken we Texel dementievriendelijk'. In ieder dorp bieden wij in 2017 een cursus dementie aan voor  vrijwilligers en beheerders  van dorpshuizen, verenigingen, kerken, dorpscommissies , ondernemers en andere belangstellenden.  Na  deze cursus  zijn de deelnemers in staat dementie beter te herkennen en makkelijker om te gaan en in gesprek te gaan met iemand met dementie.

De cursus  wordt gegeven door Liesbeth Rijk van Geriant  (Geriant is gespecialiseerd in hulpverlening bij dementie en werkzaam op Texel ), in samenwerking met de dorpswerkers van  Texels Welzijn.  De cursus is gratis en er kunnen 40 - 45 mensen per dorp deelnemen.

Op dinsdagavond 20 juni, van 19.30u – 21.30u, start de eerste cursus in De Bijenkorf in  Oosterend. De data van de cursussen in de andere dorpen op Texel worden later bekend gemaakt

Afbeelding
Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 12 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45