Een faunascherm.
Een faunascherm. Foto: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Faunaschermen langs dijkversterking

Divers

Ecoloog Kees Verschoor uit Den Burg heeft op plekken waar de Waddenzeedijk versterkt wordt faunaschermen geplaatst om de gebieden vrij te houden van beschermde diersoorten als woelmuizen.

De schermen moeten de dieren buiten het werkgebied houden. Op diverse plekken langs het scherm staan emmers waarin padden worden opgevangen. Verschoor maakt de komende weken dagelijks een ronde langs de emmers om de padden die daarin terecht zijn gekomen terug naar gebied van Natuurmonumenten te brengen.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier ging een dag met Verschoor op pad en maakte daar onderstaand verslag van:

Het broedseizoen is in volle gang en overal zijn jonge eendjes en lammetjes te zien. Ook de uitvoering van het project aan de Waddenzeedijk Texel is opgestart door de Combinatie Tessel, in opdracht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, en begint te groeien in grootte. Deze twee op elkaar afstemmen is dan ook geen gemakkelijke taak. Ecoloog Kees Verschoor neemt ons mee langs de dijk, om de maatregelen die worden genomen voor flora en fauna te laten zien.

Onze eerste stop is het depot bij gemaal de Schans, hier zit een witte kwikstaart te broeden. Het nestje ligt verscholen en is alleen te herkennen door de linten die Kees om het nest heeft heen gezet. Het nest is gelegen onder een stuk oude Wierdijk dat met de archeologische werkzaamheden omhoog is gehaald. Het fijne materiaal is licht en voor de kwikstaat perfect om zich onder te verschuilen. De grond die tijdelijk in het depot ligt komt uit de bouwkuip die gerealiseerd is om de nieuwe gemaal uitlaat te maken. De kwikstaarteitjes komen na ongeveer 40 dagen uit, wanneer de kuikens zijn uitgevlogen kan het gedeelte van het depot weer gebruikt worden. Ecoloog Kees maakt dagelijks een ronde langs alle werkzaamheden en houdt bij of er nieuwe nesten bij gekomen zijn. Hij zet deze af met linten en zorgt dat de nesten herkenbaar zijn voor de aannemers die hier aan het bouwen zijn.

Onze volgende stop is de voorlandkering ter hoogte van de Zandkes. Aan de buitenkant van de Zeedijk ligt hier een gebied van natuurmonumenten. De dijk hier wordt binnenkort verstevigd. Bij aankomst bij de buitenzijde van de dijk zien wij de aannemer een scherm plaatsen van ongeveer een halve meter. Dit fauna scherm zorgt ervoor dat de padden en woelmuizen in het gebied van natuurmonumenten blijven en niet het werkvak inkruipen. Aan de buitenkant van het scherm staat een aantal emmers. Deze zijn geplaatst voor de rugstreeppad een bijzondere paddensoort die specifiek op dit stuk Texel voorkomt. De komende weken zal de ecoloog dagelijks zijn rondgang langs de emmers maken om de padden veilig naar het gebied van natuurmonumenten te brengen.

Kees heeft ons laten zien dat er buiten enorm veel gebeurt om de flora en fauna te beschermen gedurende de uitvoering van het project. Naast de maatregelen die buiten zijn genomen om alle vogels, woelmuizen en padden te beschermen is door de Combinatie Tessel en het hoogheemraadschap ook de planning afgestemd op de ecologie. In verschillende secties wordt gefaseerd gestart en in een richting gewerkt om insluiten van fauna te minimaliseren. Naast het groeien van de jonge eidereenden zien wij ook de Waddenzeedijk groeien. Wanneer de eenden volwassen terugkomen om te broeden zal het stuk dijk waar zij werden geboren zijn verstevigd. Tot zover de excursie onder leiding van ecoloog Kees Verschoor.

Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een weekend-/vakantiehulp 9 minuten geleden
The Promised Land vertelt een stukje Deense geschiedenis van de 18e eeuw.
Kong en Godzilla strijden zij aan zij Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 3 uur geleden 2
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 4 uur geleden 5
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 21 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2