De borstelworm is een van de vele diersoorten die in de wadbodem leven
De borstelworm is een van de vele diersoorten die in de wadbodem leven

Wadmonsters in Ecomare

Algemeen

Onder een microscoop zien een zeeduizendpoot, slijkgarnaal of wadslakje er spannend uit! Op woensdag 31 mei kunnen bezoekers van Ecomare dit zelf ervaren. Vanaf 11 uur staat NIOZ-bioloog Rob Dekker met microscopen en aquaria bij de tentoonstelling Waddenstad, waar hij de bezoekers deelgenoot maakt van het bijzondere leven in de bodem van de Waddenzee.

Rob Dekker onderzoekt welke diersoorten er waar in de bodem van het Waddengebied voorkomen. Doordat hij en zijn team dit al sinds 1994 elk jaar doen, zien ze ook de veranderingen die hierin optreden. Dit soort langlopend monitoringwerk is essentieel voor de kennis van het systeem 'Waddenzee' en geeft belangrijke inzichten in fluctuaties. Mensen die hier meer over willen weten, kunnen de NIOZ-wetenschapper woensdag uitgebreid vragen stellen.

De dieren die in de wadbodem leven zijn voedsel voor duizenden wadvogels. Veranderingen in het aanbod ervan kunnen voor deze vogels van groot belang zijn. In een ecosysteem als de Waddenzee hangt alles met elkaar samen. 

Het onderzoek van Dekker wordt in de tentoonstelling Waddenstad in Ecomare gepresenteerd als Restaurant de Wadden. Op menukaarten staan de bodemdieren die door de verschillende wadvogels worden gegeten. Het is heel bijzonder deze kleine dieren onder de microscoop te bekijken. In de aquaria laat Dekker zien hoe schelpdieren zich ingraven. Een unieke kans om eens nader kennis te maken met het verborgen leven van het wad!

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 3 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 19 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 22 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen gisteren
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2