Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Laatste poging coupure Oudeschild

Algemeen

Texels Belang probeert woensdagavond tijdens de raadsvergadering toch nog een keer of er een coupure in de dijk bij Oudeschild kan komen.

De partij dient tijdens de raad een amendement in dat recent door de politieke partijen in een raadscommissievergadering werd besproken en toen geen steun van de andere partijen kreeg.

De strekking van het voorstel van Texels Belang is dat een drempel van 1,5 meter hoog in de dijk van Oudeschild voldoende is voor een coupure en dat afzien van de beoogde doorgang in de dijk voorbarig is,

Volgens het college kan een drempel volgens de eisen vanuit waterveiligheid niet lager dan 3,65 meter boven NAP worden. Aanvankelijk was dat 5,10 meter boven NAP (een meter lager dan de kruin) en wanneer de coupure in het stormseizoen gesloten zou zijn, zou het 3,65 meter boven NAP kunnen zijn. Boven de drempel moeten dan ook nog sluisdeuren komen.

Woensdagavond ligt het voorstel op tafel bij de gemeenteraad om af te zien van de coupure en de energie te gaan steken in alternatieven om dorp en haven beter met elkaar te verbinden.

De alternatieven omvatten volgens het college meer ruimte voor voetgangers binnen de dijk, een verbeterde trap en een nieuwe, traploze dijkovergang, zodat mindervaliden en mensen met kinderwagens eenvoudig van dorp naar haven en andersom kunnen gaan.

De aanleg van een trap tussen het parkeerterrein voor Kalverboer en de Laagwaalderweg wordt aan de raad voorgelegd en de Barentszstraat en de Laagwaalderweg moeten een uitstraling krijgen die beter past bij een weg binnen de bebouwde kom.

Het college heeft de raad geadviseerd het kruispunt Laagwaalderweg-IJsdijk-Haven te verbeteren door de IJsdijk op die plaats af te sluiten en tegelijkertijd De Vang te verbeteren.


Voorbeeld van een coupure op Vlieland.

Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 5 minuten geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 16 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 21 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35