Burgemeester Michiel Uitdehaag met Ria Kleinveld, Marius Bakker en Charles Douma.
Burgemeester Michiel Uitdehaag met Ria Kleinveld, Marius Bakker en Charles Douma.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Drie Texelaars onderscheiden bij lintjesregen

Algemeen

Ria Kleinveld – Van Egmond, Charles Douma en Marius Bakker zijn vanochtend tijdens de jaarlijkse lintjesregen koninklijk onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Burgemeester Michiel Uitdehaag speldde hen de lintjes op tijdens een feestelijke bijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis. Die was goed gevuld met familie, vrienden en collega's.


Ria Kleinveld is vanaf 1981 bestuurlijk actief bij Toneelvereniging 't Amateurtje in De Waal. In 1976 werd zij lid van de vereniging. Van 1981 tot 1990 was zij penningmeester. In 1998 werd ze secretaris, in 2008 voorzitter en sinds 2011 is zij weer secretaris. Ze was regisseur bij diverse musicals zoals 'De Jantjes' bij het 50-jarig jubileum in 2006, 'Sneeuwwitje' bij het 55-jarig bestaan in 2011 en 'Ibiza' bij het 60-jarig jubileum in 2016.

Ria besteedt veel tijd aan de uitvoeringen zoals het uitzoeken en aanpassen van de stukken, verdelen van de rollen en de repetities. Burgemeester Uitdehaag liet weten dat ze ook mantelzorger is en dat zij zich ontfermt over mensen die financieel in de knel zijn geraakt. "Dat gebeurt allemaal buiten het blikveld, dus het is goed als dat eens genoemd wordt.


Charles Douma is sinds 1989 actief als vrijwilliger bij de KNRM in De Cocksdorp. Hij begon er als opstapper, was korte tijd plaatsvervangend schipper en was van 2001 tot 2016 schipper van de reddingsboot. Hij groeide uit tot een ervaren en betrouwbare schipper die zeer goed thuis was in het zeegat tussen Texel en Vlieland en ook permanent paraat stond.

De burgemeester liet weten dat deelnam aan 473 acties waarbij 843 mensen en 8 dieren veilig aan wal werden geholpen. Van 2009 tot 2016 was hij tevens SAR liason van Texel – De Cocksdorp. Bij grootschalige incidenten kon hij opgeroepen worden om namens de KNRM te assisteren.

Hij bouwde ook aan een band tussen de KNRM en De Krim, zijn werkgever. De laatste liet hem altijd de ruimte om te vertrekken, zodra de pieper ging. Charles zorgde ervoor dat veel gasten van De Krim zich aanmelden als donateur van de reddingsmaatschappij.

Daarnaast is Charles al sinds de tiende editie van de Ronde om Texel actief als tweede en eerste lijnverantwoordelijke en meewerkend adviseur bij de afdeling Veiligheid voor de organisatie op het water. Hij houdt mee in de gaten dat iedereen die het water opgaat er ook weer veilig vanaf komt.


Marius Bakker is sinds 1987 actief als bestuurslid Accommodatie zaken in het bestuur van eerst SV Texel en later Texel'94. Hij was ook speler, jeugdbestuurslid en bestuurslid van het hoofdbestuur. Voorzitter Werner van der Meer van Texel'94 omschreef hem als de enige vrijwilliger die het hele jaar door actief is.

Marius regelt onder meer de verhuur van het sportcomplex in de zomermaanden als accommodatie voor groepen en scholen, waarmee geld voor de vereniging wordt opgehaald. "Hotel Bakker" wordt het complex dan wel genoemd.  

Hij was meer dan 25 jaar geleden de grondlegger van het Veteranentoernooi en heeft sindsdien ook altijd de organisatie gedaan. Binnenkort treedt hij terug uit het hoofdbestuur en gaat hij verder als commissielid. Hij is tevens lid van verdienste van het voormalige SV Texel.

De burgemeester benoemde bij de onderscheidingen de belangrijke rol van de partners van de gedecoreerden en hij had voor hen een bloemetje.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Algemeen 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2