Afbeelding
Foto: Archief Texelse Courant

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Vragen en antwoorden over werkzaamheden Kerkstraat in Den Hoorn

Divers

De werkzaamheden aan de riolering in de Kerkstraat in Den Hoorn leidde tot commotie op in het dorp. De VVD stelde hierover drie vragen, waarop verantwoordelijk wethouder Frank Kingma antwoord geeft.  

Klopt het dat pas afgelopen donderdag actief met het dorp gecommuniceerd is over het openbreken van de Kerkstraat? En zo ja: waarom zo laat?

De omgeving is inderdaad op donderdag voorafgaand aan de werkzaamheden geïnformeerd. De bijeenkomst was op een eerder moment gepland. We wilden echter zekerheid hebben dat de PWN in dezelfde werkgang de vervanging van de waterleiding kan uitvoeren. Nadat duidelijk was dat dit inderdaad kon is de omgeving geïnformeerd. Dit project hangt samen met het Loodsproject en de geplande herinrichting van het plein in Den Hoorn. Vanuit dit Loodsproject is veelvuldig met het dorp gesproken, ook over de combinatie met het rioolwerk. De herinrichting is dan vooralsnog uitgesteld, de riolering dient evengoed vervangen te worden.

Klopt het dat de straat twee keer open (en dicht) zal worden gemaakt en er dus sprake is van 2 x kosten en langer overlast? Zo ja: waarom? Kan dat echt niet anders?

De ondergrond in de omgeving is plaatselijk erg slap. Doordat in de Kerkstraat relatief veel zwaar verkeer rijdt is het voor een duurzaam beheer van de straat noodzakelijk dat deze goed verdicht is alvorens de definitieve bestrating wordt aangebracht. De ervaring heeft geleerd dat dit niet mogelijk is zonder de ondergrond langere tijd na te laten zakken. Door de aanwezigheid van oudere panden met een slechte fundering en oude muren is het ook niet mogelijk met zware machines te verdichten. Deze veroorzaken te veel trillingen. Daardoor is hier gekozen voor een andere wijze van verdichten die meer tijd vraagt om goed na te zakken. In de oorspronkelijke opzet was voor dit plan ook voorzien om eerst de riolering aan te leggen en op een later moment de definitieve bestrating aan te brengen.

In het Hoge Achterom komt relatief weinig zwaar verkeer , waardoor hier direct na aanleg van de riolering de definitieve bestrating kan worden aangebracht.

Voor zover bekend is er een soort afspraak dat straten in dorpscentra niet worden opengebroken tussen 1 april en 1 november; waarom is dit werk toch op deze wijze gepland?

We proberen de werkzaamheden in doorgaande – en winkelstraten zoveel als mogelijk buiten het seizoen uit te voeren. Door het verlengen van het toeristenseizoen is dit niet altijd mogelijk. In deze situatie is de bereikbaarheid van bedrijven en woningen op meerdere manieren mogelijk gemaakt, waardoor naar onze mening de overlast tot een minimum wordt beperkt. Uitgezonderd een korte periode voor de supermarkt worden geen werkzaamheden uitgevoerd in de directe omgeving van bedrijven.

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 12 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 14 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 15 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5