Archieffoto van een eerdere zandsuppletie. Het strand tussen paal 12 en paal 9 wordt opgehoogd met 650.000 kubieke meter zand.
Archieffoto van een eerdere zandsuppletie. Het strand tussen paal 12 en paal 9 wordt opgehoogd met 650.000 kubieke meter zand. Foto: Jook Nauta

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Zandsuppletie tussen paal 12 en paal 9 start begin mei

Divers

Rijkswaterstaat start begin mei met onderhoud van de kust bij Texel Zuid-West.

De werkzaamheden vinden plaats vanaf 400 meter ten zuiden van strandopgang Jan Ayeslag (strandpaal 12) tot aan strandvlakte De Hors (strandpaal 9). Een baggerschip spuit 650.000 kubieke meter zand op het strand, ter bescherming van de kust. De werkzaamheden duren tot in het najaar.

Het recreatiestrand bij paal 9 zuid wordt als eerste van nieuw zand voorzien. Het zand wordt vanaf het baggerschip door een leiding naar het strand geperst en vervolgens door bulldozers op het strand verdeeld. De aannemer last deze zogenoemde zinkerleiding in elkaar op het noordelijker gelegen strand tussen strandpaal 16 en 17 (bij Ecomare) en verplaatst deze daarna naar Texel Zuid-West.

Veilig op het strand en in de zee

Bezoekers kunnen tijdens de werkzaamheden op het strand en in zee recreëren. Het stuk strand waar wordt gewerkt is echter verboden gebied en wordt afgezet, vanwege gevaar voor drijfzand en rondrijdende bulldozers. Strandgasten kunnen het werkterrein aan de kant van de duinen passeren. Honden dienen aangelijnd te zijn. Watersporters moeten een veilige afstand houden tot het baggerschip. De werkzaamheden gaan, van maandag tot en met zaterdag, dag en nacht door. In afstemming met de gemeente Texel wordt in juli en augustus doorgewerkt. Daarbij wordt de recreatie zo veel mogelijk ontzien.

Onder water of op het strand

Rijkswaterstaat brengt waar het kan zand onder water aan en waar het moet op het strand. Onder water is meestal goedkoper en geeft minder overlast voor strandbezoekers. Bij Texel Zuid-West kan het zand niet onder water worden aangebracht  omdat vlak voor de kust een geul loopt.

Noodzaak kustonderhoud

Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2