Afbeelding

Rechter houdt zaak uitgaansgeweld De Koog aan

Juridisch

De politierechter in Alkmaar heeft dinsdag op de valreep besloten de zaak tegen een van ernstige geweldpleging verdachte 22-jarige Texelaar aan te houden. De politierechter vindt dat in de zaak aanvullende getuigenverhoren nodig zijn.

De Texelaar velde op 20 november vorig jaar in De Koog met één harde klap een man uit Noord-Scharwoude. Die liep daarbij onder meer een ernstige kaakfractuur op en kon weken niet werken. Hij beweerde dat hij vanuit het niets werd geslagen toen hij een café uitliep. De Texelaar claimt echter dat de man vanuit het niets op hem afkwam met een gebroken bierglas in zijn hand. "Er was een dreigende situatie. Ik moest mezelf verdedigen."

De hbo-student, die in verband met zijn studie doordeweeks aan de overkant woont, zegt kort na het incident met de politie op Texel te hebben afgesproken dat hij zelf bij de politie in Haarlem zijn kant van het verhaal zou vertellen. Maar het liep anders. Hij werd opgepakt, een nacht in de cel gesmeten en de volgende ochtend verhoord. Toen besloot hij zijn kaken stijf op elkaar te houden.

"Ik vond dat ik ten onrechte als verdachte was aangemerkt", zei hij tegen de politierechter, bij wie hij wél een verklaring wilde afleggen. Die stond haaks op het verhaal dat behalve het slachtoffer ook getuigen van het incident hebben verteld. De officier van justitie weet dat vooral aan de zwijgzame houding van de Texelaar en eiste een werkstraf van 100 uur. Ook vroeg ze de rechter een forse schadeclaim van het slachtoffer toe te wijzen. De advocaat van de Texelaar vroeg vrijspraak. Volgens haar was sprake van zelfverdediging.

De politierechter, onzeker over de vraag hoe de zaak nu precies in elkaar steekt, besloot helemaal aan het einde van de zitting dat meer duidelijkheid noodzakelijk is om een goede beslissing te kunnen nemen. De komende weken worden getuigen en andere betrokkenen gehoord bij de rechter-commissaris. Daarna komt de zaak opnieuw voor.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 5 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 11 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1