Hulpstrandvonder Hans Eelman bekijkt de restanten van het gevonden wrak op de Razende Bol.
Hulpstrandvonder Hans Eelman bekijkt de restanten van het gevonden wrak op de Razende Bol.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Wrak gevonden op Razende Bol

Divers

Hulpstrandvonder Hans Eelman heeft op de Razende Bol de wrakstukken van een polyester zeilboot gevonden.

Het gaat vermoedelijk om de restanten van de Hasco III, een Duits zeiljacht dat op 27 maart 1975 met zeven mensen aan boord op de Razende Bol strandde.

Eelman heeft de vondst gemeld bij de waterpolitie en de Texelse strandvonderij in de hoop de herkomst van het gevonden wrak te achterhalen.

De stranding van de Hasco III is een verhaal dat een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de reddingmaatschappij is geworden. Twee redders van de KNRM kwamen destijds bij de redding van het schip om het leven.

Volgens het blad Levend Verleden van het Regionaal Archief in Alkmaar was de Hasco III - eigendom van een schipper uit Muhlheim am Ruhr - op 27 maart 1975 onderweg van IJmuiden naar Helgoland. Door de onstuimige zee en een stevige noordwesterwind waren vijf van de zeven opvarenden ziek geworden, waardoor de schipper besloot koers te zetten naar Den Helder.

Het ging vervolgens mis bij het navigeren, waardoor de Hasco III 's avonds in de branding van de Razende Bol terecht kwam en op het wrak van de in 1965 gezonken Duitse coaster Friesenland botste.

De Helderse reddingboot Suzanna voer uit om de opvarenden te redden. De reddingboot kon niet voldoende in de buurt van de Hasco III komen, waarna de Helderse redders Jochem Post, Cornelis van der Oord en André van Duivenbooden overstapten in een vlet om naar de Hasco III te varen.

In het donker werd hun vlet overvallen door een grondzee, waardoor het bootje omsloeg. Post en Van der Oord wisten de kiel vast te pakken, Van Duivenbooden werd door de stroming meegetrokken.

Na een uur hulpeloos drijven op zijn zwemvest spoelde hij uitgeput aan op de Razende Bol. Van der Oord en Post kwamen om het leven, hun lichamen werden later tijdens een grote zoekactie met helikopters en een verkenningsvliegtuig van De Kooy teruggevonden in zee. De twee lieten destijds beiden een gezin achter.

De opvarenden van de Hasco III werden diezelfde nacht met drie helikoptervluchten van de Razende Bol gehaald, omdat het water weer begon op te komen.

De schipper werd later bij het zeegerecht in het Duitse Emden schuldig bevonden aan grove onachtzaamheid en hoogst onverantwoord gedrag. Hij werd ook medeschuldig bevonden aan de dood van de twee redders.


De Hasco III na de stranding op de Razende Bol. (Foto Archief KNRM/Marineluchtvaartdienst)

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 7 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45