Afbeelding
Bron: Klif ART

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Expositie Blok van der Velden

Aankondiging

In Galerie Klif ART in Den Hoorn is een expositie te zien over leven en werk van schilder A.D. Blok van der Velden.

Aan het eind van de oorlog kwam de schilder op Texel wonen om er zich na de oorlog definitief te vestigen. Naast het maken van tekeningen, aquarellen en – een korte periode – van etsen is hij in zijn Texelse kunstenaarsloopbaan met name bekend geworden met het maken van olieverfschilderijen. Bekend zijn vooral de landschappen van vóór de ruilverkaveling. In deze expositie laten we u diverse "nieuwe" Texelse tekeningen van Blok zien maar ook vroeg zwart/wit werk. De tekeningen zijn mede door de herkenbaarheid van het onderwerp fraaie zelfstandige kunstwerken. Natuurlijk zijn er ook diverse olieverven te zien die het meesterschap van Blok als schilder onderstrepen. De expositie is te zien van 30 maart tot en met 14 mei, van donderdag tot en met zondag van 13:00 tot 17:00 uur.

A.D. Blok van der Velden is in 1913 in Dordrecht geboren, waar hij ook opgegroeid is. Hij heeft daar een gedegen opleiding tot kunstenaar genoten. Tekenen was daarbij zoals in die tijd gebruikelijk was een belangrijk onderdeel van zijn artistieke vorming. In de oorlog heeft hij zijn tekenvaardigheden verder ontwikkeld door in Rotterdam ook de opleiding tot lithograaf te volgen. Een serie litho's van zijn hand uit 1943 getuigen hier ook van.

Als professioneel kunstenaar hield hij al dan niet bewust rekening met de smaakontwikkelingen bij het koperspubliek. De vraag naar kleurrijk werk werd steeds groter waarbij het zwart/witte werk terrein moest inleveren. En de olieverven wonnen het daarbij ondanks hun hogere prijs van zijn aquarellen. Deze situatie is feitelijk nog steeds zo.

Het tekenpapier

De kwaliteit van het gebruikte tekenpapier varieerde sterk met de mogelijkheden van de tijd en zijn portemonnee. In de oorlog en de eerste jaren daarna  was er geen kwalitatief goed tekenpapier te krijgen, wel houthoudend papier. Helaas wordt dit papier na verloop van tijd geel tot bruin, hoe mooi het werk dat erop vastgelegd ook is.

Voor de oorlog heeft Blok een tijdje zijn potloodtekeningen afgedekt met lichtgele aquarelverf. Dit geeft de tekening een vrolijke uitstraling. In de eerste jaren na de oorlog maakte hij veel tekeningen met gewassen inkt. In die tijd heeft hij ook een periode zijn papier eerst met grijze inkt gewassen voordat hij erop ging tekenen waardoor deze werken helaas een wat grauwe uitstraling gekregen hebben.

Het tekenen

Blok heeft gedurende zijn hele loopbaan veel getekend. In zijn Texelse periode is daarbij als eerste een duidelijke verschuiving te zien van het tekenen met potlood naar het tekenen met Oost-Indische inkt. Nog weer wat later werden het penseeltekeningen met o.i. inkt, zowel met een pen als met een luciferhoutje gemaakt. Daarmee tekende hij op papier en vanaf omstreeks 1974 ook direct op het witte linnen waardoor zwart/witte schilderijen ontstonden!

Door de ontwikkeling van zijn professionele vaardigheden als kunstenaar had hij de laatste decennia vaak genoeg aan het maken van een schetsontwerp, net zoals Picasso voldoende had aan zijn "one-line drawings". De essentiële elementen van het landschap werden daarbij door hem treffend op het papier vastgelegd, en de rest van papier liet hij gewoon wit. Dat daarbij ook wel iets mis ging laten we u ook graag zien.

Zijn olieverven

Zijn olieverven maakte hij veelvuldig ter plekke -in de open lucht - om deze daarna zo nodig af te werken in zijn atelier. Als buiten het licht voor het maken van olieverven niet zo goed was maakte hij buiten ook wel schetsontwerpen om aan de hand van deze tekeningen in zijn atelier óf een uitgewerkte tekening óf een aquarellen óf direct een olieverfschilderij te maken.

De expositie

In deze expositie laten we u diverse "nieuwe" Texelse tekeningen van Blok zien maar ook vroeg zwart/wit werk. De tekeningen zijn mede door de herkenbaarheid van het onderwerp fraaie zelfstandige kunstwerken. Natuurlijk zijn er ook diverse olieverven te zien die het meesterschap van Blok als schilder onderstrepen.

De expositie is te zien van 30 maart tot en met 14 mei, van donderdag tot en met zondag van 13:00 tot 17:00 uur.

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 4 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 20 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 23 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen gisteren
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2