John Jansen van Galen:
John Jansen van Galen: "Het wonder van de aankomst op Texel." Foto: Justin Sinner

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Texel aan bod op Radio 1

Divers

De broers Erik en Arnold van Bruggen hebben woensdagavond uitgebreid over Texel verteld in de uitzending van het radio-programma Met Het Oog Op Morgen op NPO Radio 1.

De broers waren te gast naar aanleiding van de publicatie van het boek 'Dag lief fijn eiland' waarin 23 schrijvers en dichters over de magie van Texel vertellen.

Erik van Bruggen omschreef Texel als een plek waar het voor een kind tot een jaar of twaalf geweldig is om op te groeien, maar daarna werd het voor hem als puber eentonig.

Texelaars omschreven ze als tolerant, open, licht anarchistisch ten opzichte van bestuur en gedreven om veel te proberen. "Er kan heel veel." Ze hadden er in ieder geval beiden een gevoel van vrijheidszin aan overgehouden.

Arnold vertelde in het programma terug te keren naar Texel, zodat zijn kinderen op het eiland kunnen opgroeien. Erik vertelde zijn kinderen graag in Amsterdam te laten opgroeien, maar ook regelmatig terug te keren naar de familie op Texel. "Het is een prachtige plek om op vakantie te gaan, maar er wonen is toch wat anders."

Hij omschreef Texel als klein Amsterdam. "Je hebt er alles alleen op kleinere schaal. Je kunt goed uitgaan, lekker eten en er zijn veel mensen die heel werelds zijn."

Oud-presentator John Jansen van Galen, één van de 23 schrijvers in het boek, kwam ook aan het woord. Hij beaamde het geschetste beeld van de gebroeders Van Bruggen dat Texel dichtbij de bewoonde wereld ligt, maar tegelijkertijd een wereld apart is.

"In anderhalf uur tijd kun je op de boot zitten, twintig minuten varen en daarna ervaar je het wonder van de aankomst op Texel. Je kunt prima in een dag op en neer om er te gaan wandelen."

Het boek 'Dag lief fijn eiland' wordt komende zaterdag 15 april gepresenteerd in het Glazen Paleis in de Wezentuin in Den Burg. Dat wordt van 15:00 tot 16:30 uur omlijst met een klein literair festival. Sprekers zijn : Maarten van Rossem, Karina Wolkers, Toine Heijmans, Lodewijk Dros, John Jansen van Galen, Frits van Exter, Thijs Broer en Judith Ploegman.

Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 20 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00