Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Gemeente bijt in stof in kwestie yurt Hogeberg

Divers

De gemeente beet dinsdag bij de voorzieningenrechter in Alkmaar diep in het stof in de kwestie rond de yurt van Jacco Dros en Mariëlle Glorie op de Hoge Berg.

Hangende een oordeel van de commissie bezwaarschriften mag de nomadentent 'gewoon' verrijzen, zo oordeelde de rechter. Hij deed onmiddellijk uitspraak in de zaak. Het besluit is per direct van kracht en een tegenvaller voor de gemeente. Die oordeelde vorig jaar na bezwaren van omwonenden dat de yurt strijdig was met de regels en besloot er geen vergunning voor af te geven. Daarnaast werden dwangsommen (boetes) in het vooruitzicht gesteld in het geval de yurt toch zou verrijzen.

Met dat besluit sloeg de gemeente de plank mis, zo oordeelde de voorzieningenrechter dinsdag. Volgens hem moet de yurt worden gezien als onderdeel van het zakelijke concept dat Dros en Glorie met hun praktijk in yoga, ayurveda, meditatie en coaching hebben ontwikkeld. Doordat de tent "planologisch is gerelateerd" aan het hoofdgebouw is geen vergunning nodig, is geen sprake van een overtreding en heeft de gemeente geen bevoegdheid tot handhaving.

Die beslissing borduurde voort op de uiteenzetting die Dros en Glorie kort daarvoor ter illustratie gaven. "Binnenkort krijgen we tien cursisten. Zes van hen overnachten in onze homestee, vier in de yurt. Maar alle tien gebruiken zij alle functies op het terrein. Er is geen onderscheid. Het is één geheel, één beleving", aldus Mariëlle Glorie. Zij onderstreepte daarnaast geen "doorsnee bed & breakfast" te runnen. "Wie bij ons verblijft, kiest ervoor zich te verbinden aan ons concept."

Dros zei de gang van zaken wonderlijk te vinden. "Deze yurt heeft vijftien jaar op Texel gestaan en was altijd een tent. Tot vorig jaar. Toen was het ineens een bouwwerk waarvoor een vergunning nodig was." Aanleiding daarvoor vormden de klachten van omwonenden en het daaraan gekoppelde verzoek tot handhaving van de regels, zei ambtenaar Cees Witte namens de gemeente. "Dat heeft het college van B en W uiteindelijk op dit spoor gezet."

Hij vond de voorzieningenrechter wel aan zijn zijde ten aanzien van vier te grote reclameborden die Dros en Glorie hebben geplaatst bij de ingang van hun praktijk aan de Schilderweg. Die moeten worden weggehaald en vervangen door kleinere die aan de regels voldoen, aldus de rechter.

Het betoog van advocate Xandra Wentink dat "veel grotere borden" die omwonenden hebben staan dan ook weg moeten, haalde het niet bij hem. De gemeente heeft de controle op reclame-uitingen langs wegen dit jaar uitgeroepen tot een van de speerpunten van het handhavingsbeleid. "Elk bord dat te groot is, moet dit jaar worden vervangen", aldus Witte. Voor de rechter was dat voldoende om te kunnen uitsluiten dat sprake was van willekeur in het beleid.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 4 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 9 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1