Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Groen-witte bladeren op spoor blauwe trein

Twee rode kaarten voor De Koog, een niet gegeven rode kaart voor SV Oosterend en een bal in blessuretijd op de paal. De eilandderby die zondag in De Koog in 1-1 eindigde was er één om te onthouden.

De Koog had vooraf zelf om goede scheids gevraagd die het kort zou houden om te voorkomen dat het een schoppartij zou worden. De badplaatsbewoners zullen zich om dit verzoek nog wel eens achter de oren krabben. De Koog koos direct voor de aanval en de gasten hadden moeite de tegenstander af te stoppen. Al na vijf minuten had SVO met tien man moeten staan nadat Martijn Drijver zijn tegenstander door midden zaagde. De scheidsrechter zag er echter geen kaart in. Aan de andere kant kreeg Myren Helleman een gele kaart nadat hij veel te hard in kwam op zijn tegenstander Dylan Betsema. "Ik was te laat en had niet verwacht dat hij naar binnen zou kappen", zei hij daar later over. Hij mocht blij zijn dat het bij geel bleef. Het publiek genoot met volle teugen van het derbysfeertje. Aan Koger zijde had Fotiqui Camara zijn eigen fanschare langs het veld staan. Hij gaf zijn vrienden uit Den Helder waarvoor ze gekomen waren. In de twintigste minuut verschalkte hij doelman Pieter Duinker van Oosterend en zette de thuisclub op een meer dan verdiende voorsprong. SVO kwam er niet aan te pas en het was wachten op meer doelpunten.

Totdat de scheidsrechter een beslissing maakte die de wedstrijd op zijn kop zette. Een ogenschijnlijk faire tackle van Myren Helleman werd door de leidsman met geel beoordeeld, waardoor de jongeling al na veertig minuten kon inrukken. Het onbegrip was groot. "Ik ben hier echt ziek van. Dit slaat gewoon nergens op", mokte Helleman achteraf. Ondanks de rode kaart bleef De Koog de betere partij en na rust kon je je afvragen welke partij er met tien man speelde. Uit het niets kwam Oosterend echter op 1-1 via Jeroen Abma. 'De blauwe trein' ging vervolgens op jacht naar de 2-1, maar gaf met tien man veel ruimte weg. SVO kwam er een aantal keren gevaarlijk uit en doelman Eddy Witte moest een aantal keren ingrijpen. Vlak voor tijd eindigde een bal van De Koog nog op de paal en In de allerlaatste seconde van de wedstrijd kwam De Koog nog met negen man te staan nadat Bart-Jan Grisnigt een eveneens twijfelachtige rode kaart kreeg.

Waar SVO erg tevreden was met een punt, zijn de druiven zuur voor De Koog. Medemblik, de grootste concurrent in de titelstrijd, wist zijn wedstrijd in de laatste minuut te winnen en gaat De Koog voorbij op de ranglijst. Het verschil is nu twee punten. Coach Dobma: "We moeten niet naar de scheids wijzen. We hebben ons zelf te kort gedaan. Alle complimenten aan de tegenstander die het spel klein hield."

SVO trainer Jacob Mechielsen: "Deze derby had alles. Die rode kaart begreep ik ook niet, maar zelfs daarna hadden we het nog erg lastig. De Koog is gewoon beter, maar het blijft een derby. We zijn erg blij met het punt."