Repetitie van Jesus Christ Superstar.
Repetitie van Jesus Christ Superstar.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Kaartverkoop Texelse rockopera van start

Cultuur

Uitbundigheid, ingetogenheid, overgave en een flinke dosis passie. Het is allemaal al te zien bij de repetities voor de rockopera Jesus Christ Superstar die in juni vijf keer bij De Krim wordt opgevoerd. Vandaag is de kaartverkoop van start gegaan.

Meer dan dertig Texelaars zijn sinds september bezig om zich de rockopera van Andrew Lloyd Webber en Time Rice eigen te maken. Koor, band en vocalisten oefenen wekelijks. Een keer per maand komen ze een hele dag bij elkaar om de rockopera te doorlopen.

Het belooft een professionele uitvoering te worden. De groep zit volgens regisseur Quinten van Katwijk, muzikant Michiel Pam en koorlid Carla Kersbergen momenteel op een punt dat iedereen tekst en muziek uit het hoofd kent. De komende maanden worden spel en uitvoering verder ontwikkeld. Pam: "We willen straks een rockopera neerzetten waarvan je denkt: wow."

Het idee voor een Texelse uitvoering van Jesus Christ Superstar leefde al jarenlang bij Lucas Tijssen. Pam vroeg hem jaarlijks hoe het met de ideeën stond en op een gegeven moment besloten ze er serieus werk van te maken. Aanvankelijk werd gedacht aan een uitvoering in april 2016, maar dat bleek iets te enthousiast. "We hebben in mei 2016 eerst de Stichting Muziekproducties TXL opgericht om alles te regelen en we zijn begonnen met audities."

Het koor van Jesus Christ Superstar bestaat uit 26 Texelaars van wie negen als solist optreden. De band bestaat uit vijf Texelaars. Mathieu Vulto is muzikaal leider en Van Katwijk de regisseur. Een deel van de crew is tevens achter de schermen actief. Dat het er professioneel aan toe gaat, blijkt ook uit de begroting: die bedraagt volgens penningmeester Pam vijftig mille. Dat is onder meer voor professioneel geluid, de rechten van het stuk, decor en kleding.

De kosten voor een kaartje bedragen €18,-. Pam: "Die kosten hebben we dankzij de bijdragen van diverse organisaties op het eiland laag weten te houden. Anders zou een kaartje waarschijnlijk vijftig euro hebben gekost." De première van Jesus Christ Superstar is op zaterdag 10 juni om 20.30 uur. Daarna zijn er voorstellingen op zondag 11 juni (15.30 uur), vrijdag 16 juni (20.30 uur), zaterdag 17 juni (20.30 uur) en zondag 18 juni (15.30 uur). Per voorstelling kunnen 175 mensen plaatsnemen in de Kiekendief van De Krim. Pam: "De eerste honderd kaarten zijn al weg."

Het verhaal van Jesus Christ Superstar is het verhaal Jezus van Nazareth en Judas Iskariot van wie de vriendschap verandert in een strijd van jaloezie, hoogmoed en macht. Volgens Van Katwijk krijgt de Texelse uitvoering een eigentijds karakter. "Aan de strijd tussen goed en kwaad hangt geen jaartal, dat is van alle tijden. Het is ook het verhaal hoe je als individu een menigte met je meekrijgt en hoe je van je voetstuk kunt vallen."

Extra bijzonder aan de uitvoering worden de zangtechnieken 'vocal painting' en 'circle song' die het koor onder leiding van Vulto aan het instuderen is. Kersbergen: "Dat is een manier van zingen waarbij je als koor gezamenlijk klanken produceert. Als koorleden voel je je met die manier van zingen één geheel worden."

De kaartverkoop start vandaag via www.jesuschristsuperstartexel.nl en via de website van de VVV (www.texel.net). Texeltours laat tijdens de uitvoeringen een bus langs de dorpen rijden en het is ook mogelijk om een voorstelling te combineren met een diner. Daar zorgt Annette van Ruitenburg voor. Op de website is ook te zien welke Texelaars allemaal aan de rockopera meedoen. Meer is eveneens te vinden op de Facebookpagina van de groep 


Afbeelding
Texelse IJsboerderij Labora zoekt ijsbereider m/v Algemeen 54 minuten geleden 1
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een weekend-/vakantiehulp 1 uur geleden
The Promised Land vertelt een stukje Deense geschiedenis van de 18e eeuw.
Kong en Godzilla strijden zij aan zij Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 4 uur geleden 2
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 5 uur geleden 5
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 22 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06