Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Vrijwilligers actief in Hogeberggebied

Natuur

Elk voorjaar komt de werkgroep Kwadijkervlot uit Purmerend een weekend op Texel, hulp is daarbij van harte welkom. Er wordt gewerkt op de Hogeberg, op 25 en 26 maart. Deze werkgroep komt al voor het zeventiende jaar helpen bij het behoud van dit bijzondere stukje Texel.

Op zaterdag 25 maart zijn ze vanaf 9:30 uur bezig met het voor Staatsbosbeheer herstellen van een tuinwal op de Hogeberg. Dit gebeurt rond een weiland langs het Middenwegje nabij de Zuidhaffel. Een verweerd stuk tuinwal wordt van nieuwe lagen zoden voorzien, voor zover de huidige dekzode rijk is aan bloeiende planten wordt deze apart gezet en opnieuw als dekzode gebruikt om deze voor insecten belangrijke bloemen te behouden. Voor geïnteresseerden is dit een uitgelezen kans om te leren hoe je deze typisch Texelse perceelsscheiding aanlegt. Vanaf 11.00 uur komen ook de jeugdgroepen Skarrelaars en Struuners van IVN Texel helpen bij het tuinwalbouwen.

Zondag 26 maart is de groep van 10:00 – 14:00 bezig met het onderhoud voor Natuurmonumenten van het insectenreservaat De Zandkuil aan het Doolhof. Er wordt gehooid en boompjes en struiken uitgestoken om het bloemrijke heischrale grasland in stand te houden. Ook worden er stukjes geplagd en steilkantjes gemaakt om voor de graafbijen en graafwespen, maar ook mierenleeuwen nestgelegenheid te maken. In 1985 heeft de Zandkuil een grote opknapbeurt gehad wilde bijen en graafwespen reageerden hier zo goed op dat in 1998 nog een stuk van de Zandkuil is opgeknapt. De werkgroep verzorgt vanaf 2001 het onderhoud in de Zandkuil om deze klaar te maken voor het nieuwe graafbijen en graafwespenseizoen.

Meehelpen?

Ook worden de bijenhotels bij Stayokay en de Zandkuil opgeknapt. Vraag gerust om informatie aan degenen die dit doen, wanneer uw wilt weten of dit iets is voor uw eigen tuin. Wie wil meehelpen of vragen heeft is welkom en kan zich melden bij Ben Brugge 06-2205 6916. De werkgroep is gedurende het hele jaar actief met het beheer van natuurgebieden van Staatsbosbeheer en het Hoogheemraadschap en besteedt de vrijwilligersvergoeding aangevuld met bijdragen van Stayokay en TESO aan het werken op Texel.

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 7 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 9 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 10 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5