ZDH verovert eerste punt

Algemeen

ZDH heeft in de twaalfde wedstrijd van het seizoen het eerste punt veroverd. Tegen WMC uit Heerhugowaard werd het zondag op eigen veld 0-0.

ZDH en het één plaats hoger geklasseerde WMC zijn de laagvliegers van de 5de klasse A en dat was op het zonovergoten Sportpark Jaap Lap duidelijk te merken. De goede wil was duidelijk aanwezig, maar een mooie aanval was zelden te zien. Daarvoor ontbrak het beide teams aan kwaliteit. Regelmatig gebeurde het dat een speler na hard werken de bal in bezit kreeg, maar deze door een overhaaste actie of te lang doordribbelen weer kwijt raakte. Bovendien kwamen passes te vaak niet aan.

Jammer voor de toeschouwers, die voor het eerst sinds lange tijd weer eens een wedstrijd van ZDH konden bijwonen. Dat waren er behoorlijk wat, want de andere Texelse clubs kwamen niet in actie. Gelukkig was het mooi weer en de sfeer rond het veld uitstekend.

Overigens werd de wedstrijd voorafgegaan door een minuut stilte voor de afgelopen week overleden Marius Privee uit Den Helder. Privee was in de jaren zeventig een paar jaar lang de keeper van ZDH 1. Daarna bleef hij ZDH een warm hart toedragen. Hij bezocht de reünies en vooral dankzij zijn enthousiasme lukte het een paar jaar geleden de trainerscursus op Texel te houden.

Hoogtepunten waren dus schaars. WMC kreeg in de eerste helft twee kansen. Een schot vanaf links ging voorlangs, een andere keer redde keeper Jelmer de Ruyter knap door de bal met gestrekte arm weg te boksen. ZDH kreeg één kans. Na een corner van Jens Boogaard belandde de bal voor de voeten van Tijs van Exel, die hoog over schoot.

De tweede helft was iets beter, vooral voor ZDH. Spelers durfden vaker de tijd te nemen, waardoor combinaties plotseling wel lukten. De thuisclub bouwde aan een licht overwicht, zonder dat dat grote kansen opleverde.

Spits Gijs de Graaf had het moeilijk. Meerdere keren begon hij aan een dribbel door de verdediging, maar zijn tegenstander bewaakte hem met alle middelen. De scheidsrechter had van tevoren aangekondigd dat hij veel zou toelaten en hij hield woord.

Gaandeweg raakte bij de meeste spelers de pijp leeg. ZDH-coach Joop Rommets onderving dat met drie wissels. Frenk van Heeringen kwam in de ploeg voor Daniël Bakker, Kees Lap voor Mike van der Wal en Niels Koolhof voor Jens Boogaard.

Ondertussen werd het steeds spannender. Zou ZDH dan eindelijk van de ‘hatelijke nul’ raken of hadden de gasten nog iets in petto? De snelle counters van WMC noopten tot voorzichtigheid. Gelukkig voor de Zwaluwen deed de verdediging het uitstekend. Vooral Joost Boekel speelde een prima wedstrijd. En anders was daar altijd nog keeper De Ruyter, die geen enkele fout maakte.

Twee minuten voor tijd leek ZDH zelfs de overwinning nog binnen te slepen. Na een passje van Frenk van Heeringen kreeg Tijs van Exel een vrije kans, maar van dichtbij joeg hij de bal hoog over.

Zondag speelt ZDH in Westbeemster tegen WBSV.