Vlnr: Sophia Shah, Maurice de hond (gespeeld door Jane van het Haags Dierencentrum), Mark Waterweg en cameraman Christian Groot.
Vlnr: Sophia Shah, Maurice de hond (gespeeld door Jane van het Haags Dierencentrum), Mark Waterweg en cameraman Christian Groot. Foto Ziggo De Tweede Kelder

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Christian Groot filmt voor jeugd tv-programma "De Tweede Kelder"

Divers

In de aanloop naar de verkiezingen wordt vanuit het Binnenhof dagelijks het tv-programma voor jongeren "De Tweede Kelder" uitgezonden. Bedacht en gemaakt door studenten. Eén van hen is Texelaar Christian Groot.

Het programma is opgezet door Ziggo, in samenwerking met Omroep West en de Dutch Filmers Academy. Het bedrijf wil jonge journalisten en tv-talenten hiermee op weg helpen om in korte tijd ontzettend veel praktijkervaring op te doen. Van het bedenken van onderwerpen en formats, het camerawerk, interviewen, regie, gasten regelen etc. Christian (20) zit in het eerste jaar van zijn studie aan de Dutch Film Academy in Hilversum. "Er werden mensen gezocht om te filmen en de editen. Een mooie gelegenheid om ervaring op te doen en het staat goed op mijn cv, dus ik heb me opgegeven."

Christian komt niet zelf in beeld, maar werkt achter de camera. Eén à twee dagen per week is hij op het Binnenhof om te filmen en editen. "Eergisteren (maandag) filmde hij tijdens het debat over het gedogen van wietteelt. "Toen heb ik een aantal politici voor de camera gehad, onder wie Pechtold en Buma. Zelf heb ik niet veel met politiek, maar ik leer er nu wel over en begin het steeds interessanter te vinden."

Naast de actuele onderwerpen is een reeks terugkerende items bedacht. Zoals "DeBad", waarbij politici vanuit een badkuip met elkaar debatteren. De peilingen worden verzorgd door "Maurice de hond"; een bulldog uit het asiel, "Het zijn net mensen" toont de mens achter de politicus en in "ParTijd" krijgt een politicus één minuut de kans zichzelf te verkopen, waarbij ze op papier steekwoorden krijgen aangereikt.

Ze worden bij het maken van hun programma geholpen vanuit Ziggo, door Jos Heymans (voormalig parlementair verslaggever RTL) en Omroep West. In januari hebben de studenten ook een uitgebreide stoomcursus 'journalistieke programma's maken' gekregen van diverse gevestigde en opkomende namen vanuit de journalistiek, televisie en politiek. En nu duiken ze dagelijks met een frisse blik in de wereld van politiek Den Haag. Want hoe en waarover willen jongeren geïnformeerd worden met betrekking tot de verkiezingen? Niemand weet dit beter dan 'de jongere' zelf. De Tweede Kelder wordt iedere dag om 17.30 (herhaling 21.00 en 23.00 uur) uitgezonden op Ziggo Kanaal 13 en is ook te volgen via het Youtube-kanaal. Christian zet de uitzendingen op zijn Facebookpagina.


Vlnr: Sophia Shah, Maurice de hond (gespeeld door Jane van het Haags Dierencentrum), Mark Waterweg en cameraman 

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 3 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 6 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 9 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 10 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00