Afbeelding

Eerste tekenen van het voorjaar...

Algemeen

Krokussen, lammetjes, vogelgezang, warmer weer... het voorjaar is langzaam in aantocht. Heerlijk!

Jawel hoor, ook ik heb ze gespot: krokussen. Met hun gele blaadjes stonden ze standvastig in het gras. Terwijl de sneeuw om hen heen langzaam wegsmolt onder een warm winterzonnetje, stonden ze fier overeind. Later in de week, toen de sneeuw grotendeels verdwenen was, ontdekte ik nog meer krokussen. Ongetwijfeld staat het bos er nu vol mee. En met sneeuwklokjes. Zeeën van sneeuwklokjes, tussen de bomen. Prachtig vind ik dat altijd.

Niet alleen krokussen en sneeuwklokjes, maar ook het gezellige getsjilp van de vogels geven aan dat het voorjaar langzaam in aantocht is. Het zonnetje is al lekker warm en ook de temperatuur is alweer wat gestegen. Het is zachter buiten en dat merk ik. Het voelt niet meer zo koud en het ruikt lekker.

Ook is het eerste lammetje buiten gespot. Andere lammetjes zijn misschien ondertussen ook naar buiten of verblijven nog lekker met hun moeders in een warme stal. Ik verheug me erop ze in de weilanden rondom De Waal weer te zien. Wanneer ik onderweg naar mijn werk ben of wanneer ik een rondje ga wandelen wordt ik altijd blij als ik ze weer zie dartelen in het land.

Ik hoorde van de week de opmerking dat de natuur niet weet wat ze wilt. Eerst sneeuw, toen zon en toen regen… Inderdaad lijkt het wel alsof de natuur niet goed weet wat ze wilt. Echter, ik denk dat Moeder Natuur heel goed weet wat ze wilt, maar dat ze door inmenging van de mens helemaal in de war is geraakt. Het is in februari ook vroeg voor krokussen en bloeiende knoppen. Maar wanneer het warm genoeg aanvoelt, kan ik me voorstellen dat de natuur denkt dat het al april is. Nu houdt de natuur geen kalender bij, maar ze zal denken dat het al voorjaar is. En wanneer er dan toch nog kou, sneeuw en ijs komt, tja, dan raakt Moeder Natuur van de leg.

Ik ben met mijn slimme (ahum) hoofd vergeten een aantal planten uit mijn tuin binnen te zetten. Die waren van de week dus bedekt met een laagje sneeuw. Maar bij één bloemenbak ontdekte ik toch nieuwe knoppen. Hopelijk hebben mijn andere planten het ook overleefd en komen daar over een tijdje ook weer nieuwe knoppen aan.

Langzaamaan begint het voorjaar dus op gang te komen. En ook voor de seizoensbedrijven begint de tijd van het jaar weer. Vacatures voor seizoenskrachten zijn volop in omloop en steeds meer horecabedrijven openen hun deuren weer.

Aankomende week is het alweer de eerste schoolvakantie van dit jaar. Tevens is het bijna carnaval in het zuiden van het land. Het zal weer druk worden op het eiland met vakantiegangers en carnavalontvluchters. Ook dat is een teken dat het voorjaar in aantocht is…

Tineke Stiehl-Timmer

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 4 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 20 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 23 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen gisteren
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2