Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Artex Kunstenschool

School of the Arts, music school, dance school, theatre school and courses fine arts

Kunstlezing Clair-obscur bij Artex

Algemeen

Zonder schaduw kan je geen volume noch diepte weergeven in de schilderkunst. Grijze tinten op vormen suggereren immers rondingen. Het gebruik van licht- en donkereffecten kan echter nog verder gaan en een ronduit theatrale of geheimzinnige uitstraling krijgen. In deze lezing buigen wij ons over dit met de schilderkunst onlosmakelijke verbonden aspect: clair-obscur.

Op donderdag 19 januari om 20:00 uur organiseert Artex - Kunstenschool Texel de kunstlezing 'clair-obscur'. De lezing wordt gegeven door de kunsthistoricus drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin en past in de reeks winterlezingen van Ecomare en Artex en met als thema 'licht en donker'.

Leonardo da Vinci's 'Mona Lisa' is mede zo beroemd omdat haar mond- en ooghoeken wat wazig beschaduwd zijn. 'Sfumato' werd dat genoemd en daardoor kan je in de vrouw een keur aan gezichtsuitdrukkingen leggen. De grootmeester van het clair-obscur of chiaroscuro was Caravaggio. Rond 1600 introduceerde hij in de kunst composities met een heel sterk contrast tussen fel verlichte en in de schaduw badende oppervlakken. Dit werd een Europese hit.

Rond 1615 gingen de Utrechtse schilders Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerrit van Honthorst naar Rome en raakten sterk onder de indruk van Caravaggio's werk. De stijl namen zij mee naar Nederland, waar later in de Gouden Eeuw Rembrandt van Rijn bekend werd om zijn bijzondere lichtval en schaduweffecten. Kent u zijn etsen van donkere vertrekken? Of de honderdguldenprent?

De spreker spitst zich toe op een onderwerp, maar niet een tijdperk. We eindigen in de moderne tijd. 

De lezing wordt gehouden op donderdag 19 januari van 20:00 uur tot 22:00 uur in de Voorspeelruimte van Artex. De entree bedraagt €10,- p.p. inclusief koffie/thee/lekkers en een hand-out van de lezing. Artex verzorgt diverse lezingen met kunsthistorische inhoud, deze lezingen worden gegeven door de kunsthistoricus drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Hij gaf al eerder interessante lezingen voor Artex en doet dat ook regelmatig in Amsterdam. Krzysztof Dobrowolski-Onclin is cum laude afgestudeerd in kunstgeschiedenis en Franse letterkunde en heeft aan de universiteiten van Amsterdam, Parijs en Krakau gestudeerd.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 12 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 17 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1