Afbeelding

Laatste maand...

Algemeen

En dan is het zomaar weer december. Wat gaat de tijd toch snel...

December. De laatste maand van een jaar. Een feestelijke maand. Een drukke maand. Een maand voor qualitytime met vrienden en familie. Een maand van terugblikken, maar ook vooruitkijken. Een maand vol warmte, liefde en saamhorigheid. Letterlijk door middel van het branden van kaarsen en van de warmte van je huis. Maar ook figuurlijk door bij elkaar te zijn, lijfelijk en in gedachten.

Een beginnende wintermaand. Met kou, ijzel, gladheid en oostenwind. Maar ook met prachtige, blauwe luchten en een warme zon.  Met sneeuw voor sneeuwballengevechten, sneeuwpoppen maken, sleetje rijden en schaatsen (deze winter wel een Elfstedentocht??).

Zoals benoemd ook een drukke maand vol met feestelijkheden. En door die feestelijkheden vaak veel, veel eten. Niet voor niets wordt de weegschaal meestal ontzien in deze maand.

We beginnen deze maand met de verjaardagsviering van de Goedheiligman. In menige woonkamers wordt pakjesavond gevierd met cadeautjes, warme chocolademelk en pepernoten. Daarna snel door met de laatste voorbereidingen voor Ouwe Sund. Nog een paar keer het speulen oefenen, de laatste knopen op de kostuums vastzetten en de teksten bijspijkeren. Altijd weer een verrassing welke gebeurtenissen er worden gespeuld en als het geen verrassing is, hoe het dan gespeuld wordt en wie daarmee een prijs in de wacht sleept. Daarna, niet te vergeten, lekker feesten in de kroegen. Sommigen houden het bij één avond, anderen pakken het voor- en/of naklazen er ook bij.

Nadat de Sint weer naar Spanje is vertrokken en de Ouwe Sundkostuums weer in de kasten hangen of in de prullenbak zijn beland, afhankelijk van de staat, gaan we ons opmaken voor de kerst. Kerstbomen worden in huis gehaald en versierd, evenals de rest van het huis. Vele verlichting komt tevoorschijn, zowel voor binnen als voor buiten. Kerstmarkten worden afgestrûûnd en kerstborrels worden georganiseerd. De scholen maken zich op voor de kerstvakantie; de laatste toetsen worden gedaan en de rapporten worden opgesteld. Op verschillende plekken wordt het kerstverhaal voorbereid en uitgevoerd; elk met een eigen draai eraan. Dan de kerstdagen zelf. Met elkaar of alleen. Thuis of op vakantie. Uitgebreid diner of lekker makkelijk. Aan de wandel of binnen met een spelletje. Stilte of kerstmuziek.   

En dan als laatste oudejaarsdag. Met vuurwerk, oliebollen en champagne. Met elkaar of alleen aftellen naar het nieuwe jaar. En vervolgens de providers platleggen vanwege het vele, vele bellen, whatsappen enzovoorts, omdat we elkaar allemaal een Gelukkig Nieuwjaar gaan wensen.

Als je dan denkt dat we klaar zijn met de feestelijkheden, dan heb je het een beetje mis. Op nieuwjaarsdag gaan we namelijk gewoon door. En ook in de weken die volgen zijn er nog de nodige nieuwjaarsborrels en –recepties. Pas halverwege januari is het klaar en kunnen we weer de draad oppakken. De draad van het gewone, dagelijkse leven. In een nieuw jaar…

Tineke Stiehl - Timmer

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 13 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1