Het strand bij Ceres.
Het strand bij Ceres.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

TipTexel.nl: meepraten en meedenken over Texel

Algemeen

"Nooit meer zoals bij Ceres, verbolgen, niet gehoord door de politiek en verrast over genomen besluiten". Dit waren geluiden van Texelaars rondom de besluitvorming van de zandige dijkversterking, die op de redactie binnen kwamen. Hoog tijd dat de stem van de Texelaars een podium krijgt waarbij meningen worden geraadpleegd.

Daarom start de Texelse Courant TipTexel.nl, een online platform waarbij u periodiek uw mening kunt geven over aansprekende onderwerpen.  Om tot een goede doorsnede van de Texelse samenleving te komen, is het essentieel dat zoveel mogelijk eilandbewoners zich aanmelden voor TipTexel.nl. "We zijn niet gehoord" hoeft op deze manier niet langer een excuus te zijn.  Praat mee, denk mee, geef uw mening, draag zelf onderwerpen aan en help zo mee aan optimale besluitvorming en een betere samenleving. 

Voor de redactie is dit burgerpanel een belangrijk instrument om meer in contact treden met de bewoners van Texel, de interactie opzoeken. We kunnen dit doen door meer te schrijven over Texelaars of we doen dit door te kijken hoe we meer in gesprek kunnen treden met Texelaars. Dat laatste is interessanter. Dan zit je bij de haarvaten van de samenleving.

Met TipTexel.nl heeft de krant een reflectie-instrument, een inspiratiebron en een agenderings-mechanisme van Texelaars in huis ten aanzien van maatschappelijke vraagstukken. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer het parkeerbeleid, de evenementen en de toenemende drukte op Texel.

Als krant willen wij graag weten hoe u hierover denkt. De resultaten worden via de krant met u gedeeld. Het is dé manier om te laten weten hoe er over precaire onderwerpen wordt gedacht. In de krant wordt het onderwerp aangekondigd, daarna volgt een artikel met tussentijdse uitslagen. Als het onderzoek is afgerond mondt dit uit in een uitgebreid artikel aan de hand van de onderzoeksresultaten en hoor- en wederhoor met de verantwoordelijke partij(en).

Om tot gedegen raadpleging te komen, is de Texelse Courant een samenwerking aangegaan met Toponderzoek, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het opstellen van burgeronderzoek. Het onafhankelijk onderzoeksbureau zorgt dat de vraagstelling zo op papier komt, dat de deelnemer niet gestuurd wordt. Er zijn in Nederland inmiddels al meer plaatsen die gebruik maken van de raadplegingen van Toponderzoek. Daar worden de onderzoeken al gebruikt bij de besluitvorming. "Denk aan de besluitvorming rondom het parkeerbeleid, het verruimen van de winkeltijden of het introduceren van nieuwe recycle-methoden (afval)."

Een goed voorbeeld daarvan is de MooiLaarbeekKrant. Op de website Tipmooilaarbeek.nl zijn de resultaten te zien van diverse raadplegingen die de samenwerking tussen de MooiLaarbeekKrant en Toponderzoek heeft opgeleverd. Voordeel aan deze onderzoeken is dat deelnemers de kans hebben om toelichtingen te geven op hun antwoorden.

Hierdoor komen uitgangspunten aan het licht, waar een simpele stelling of poll op de website geen antwoord op geeft. Bovendien gaat het dieper op de materie in dan de soms kortzichtige en schreeuwerige reacties op sociale media. TipTexel.nl geeft een stem met inhoud.

Om deel te nemen aan de raadplegingen dient men zich eenmalig aan te melden via de website TipTexel.nl. De gegevens worden uiteraard geanonimiseerd en bovendien niet voor andere doeleinden gebruikt.

De Texelse Courant start dit initiatief om de Texelaar een kans te bieden om mee te praten en te denken over belangrijke onderwerpen. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter het onderzoek.  "Het is zaak dat het panel voldoende leden heeft, zodat we de raadpleging op volle sterkte kunnen uitvoeren. Daarnaast willen we elke maand een raadpleging opstarten over actuele vraagstukken. Als iemand op het eiland iets wil weten over de mening van Texelaars, dan komen ze  bij ons uit", stelt hoofdredacteur Gerard Timmerman.

Ook uitgever René de Lange ziet TipTexel.nl als een prachtige ontwikkeling: "Dankzij het TIP-burgerpanel kunnen we onze artikelen meer duiden. We kunnen allemaal denken dat er iets leeft onder de Texelaars, maar als je het echt wilt weten, dan ontkom je er niet aan om ze zelf het vraagstuk voor te leggen. TipTexel.nl helpt ons daarbij." Aanmelden is mogelijk op www.tiptexel.nl en praat mee over belangrijke onderwerpen op ons eiland.


De startpagina van www.tiptexel.nl waarop aanmelden mogelijk is.

Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 2 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen gisteren
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5
Afbeelding
Texelse Courant stopt samenwerking Spotta Algemeen 21 apr, 10:30 6