Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

D66-Kamerlid Koser Kaya bezoekt Texelse visserij

Aankondiging

Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya (D66) brengt vrijdag 18 november een bezoek aan de Texelse vissrij. Ze komt op uitnodiging van haar Texelse partijgenoten.

Koser Kaya schreef onder andere de initiatiefnota 'Leve de Zee: naar een duurzame toekomst voor vis en visser'. Zij zal op het eiland kennismaken met de innovatieve ontwikkelingen in de Texelse visserij. Het bezoek van het Tweede Kamerlid en beleidsmedewerker Carsten Zwaaneveld begint bij het NIOZ. Daar geven wetenschappers een presentatie over het onderzoek dat zij doen en het belang daarvan, voor zowel de lokale als internationale natuur.

's Middags gaat het gezelschap op bezoek bij Richard van der Meulen, van TX 22. Van der Meulen is kokkelvisser. Hij zal uitleg geven over zijn duurzame manier van vissen. In 2012 heeft hij namelijk het Waddengoud-certificaat ontvangen. Daarmee voldoet hij aan de herkomst- en duurzaamheidseisen van het keurmerk. Om 14.00 uur geeft Maarten Drijver, voorzitter van Visned en DETV een presentatie in De Kombuis, in Oudeschild. Visned is de spreekbuis van Nederlandse kottervissers. Drijver zal onder meer uitleg geven over bodemroering en innovatie in de visserij. Deze presentatie is openbaar, dus iedereen is van harte welkom.

Als afsluiting gaat het gezelschap op bezoek bij een kotter die gebruik maakt van de sumwing. Een uitvinding van Texelse pioniers, die momenteel in binnen- en buitenland wordt gebruikt en zorgt voor minder brandstofkosten en minder omwoeling van de zeebodem.

Koser Kaya heeft onder andere de portefeuilles Landbouw, Visserij en Dierenwelzijn onder haar hoede. De uitnodiging van D66 om het eiland te bezoeken komt voor uit haar initiatiefnota. De partij wilde haar graag kennis laten maken met de ontwikkelingen die al op het eiland gaande zijn, zodat deze ontwikkelingen in de landelijke politiek niet onopgemerkt voorbij gaan.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 13 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3