Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Texel gaat Strunen

Cultuur

Minimaal zestig optredens door 500 artiesten op twaalf podia, licht, muziek, theater, kunst, verhalen en ander vermaak, sfeer en gezelligheid. Kort samengevat de ingrediënten van Struûn Texel op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 november.

Terug van weggeweest, na een adempauze van een jaar nu de derde editie van Struûn, "Het Podium vol Verrassingen". ''We worden overstelpt met positieve reacties", vertelt Richard Segers, samen met Marco Schipper, Maurice Diks, Sandra Koning, Pepijn van der Mije, Daphne de Ridder, Marinka Diks, Ina van Gils en Bep Kiewiet de organisatie. Het enthousiasme blijkt onder meer uit de aanmeldingen van de honderden artiesten, de sponsoring en de medewerking van zo'n honderd vrijwilligers om alles tijdens het weekend in goede banen te leiden. Onder hen onder meer een groep leerlingen van OSG De Hogeberg die hun inzet koppelen aan hun maatschappelijke stage voor de school. Die jeugdige inbreng sluit aan bij één van de doelstellingen van Struûn. Segers: "Een festival voor jong en oud, voor iedereen. De saamhorigheid is misschien wel het belangrijkste. Dat zie je ook bij de mensen die optreden, ook van de overkant. Zij motiveren anderen om ook mee te doen."

De website en Facebookpagina van Struûn geven al een aardig beeld van de diversiteit van de artiesten en de vele optredens. De stijlen lopen uiteen van stevige rock tot rap, Americana, traditionals, singer-songwriters, smartlappen, zeemansliedjes toneel, filmische muziek, fanfare, piano en andere muzieksoorten. Bijzonder is onder meer een 22-koppig muzikaal gezelschap van de overkant, met doedelzakken, drums, blazers, etc, maar ook het Texels Visserskoor maakt zijn opwachting, zoals ook Excelsior van de partij is. Het is nog niet gedaan, nog steeds komen er nieuwe aanmeldingen binnen. In ieder geval veel Texelse muziek-, toneel- en andere gezelschappen, waarmee Struûn een vooruitblik biedt op het komende culturele seizoen. Strunen dus, oftewel: rondkijken of er iets van je gading bij zit.

Dit keer geconcentreerd in Den Burg, op twaalf verschillende podia. Met als nieuwe speellocaties Stayokay, met twee podia, De Zwaan, Mans en het muziekpodium in het park. In de Pofferglop is kindertheater. Geen grote tent op de Groeneplaats, waar wel het Skuumkoppe Café komt. DJ's draaien daar de hele dag plaatjes en mogelijk dat er andere acts zullen plaatsvinden. Op het centrale plein ook de foodtrucks die letterlijk een voorproefje geven van het Beachfoodfestival op en rond het strandje van Oudeschild. Verbindende factor is ook het licht, dat in allerlei kleurschakeringen te zien zal zijn en dat Den Burg in deze donkere dagen in sprookjesachtige sferen zal brengen. Saamhorigheid, maar ook nadrukkelijk bedoeld om het eiland te promoten. Gratis toegankelijk. Segers: ''Dat kan dankzij de vele sponsors, groot en klein. Ook een teken dat Struûn wordt gewaardeerd. Ook daar worden we héél vrolijk van."

Struûn begint vrijdag om 14.00 uur, vanaf 12.00 uur is de informatiestand op de Groeneplaats geopend. Zaterdag van 12.00 tot 21.00 uur en zondag van 12.00 tot 18.00 uur.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 16 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3