Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Grootse plannen Langeveld met oude postkantoor

Politiek

Een culinair afhaalcentum "Street Food Texel" met grote wachtruimte aan Oosterhofzijde en IJscorner Speciaal "Pico Bello", aan Burgwalzijde. Tussen deze bedrijven in, een brasserie-eetcafé " de Auberge" met een open keuken en grote open haard. Deze plannen presenteerde Frits Langeveld van de week tijdens de commissievergadering. In de krant van vandaag de reactie van de politiek. Hier het volledige plan dat Langeveld presenteerde voor het oude postkantoor aan de Parkstraat in Den Burg.


Oprichting Afhaalcentrum in het Oude Postkantoor" in de Parkstraat. Den Burg
Een Culinair Afhaal Centum "Street Food Texel" met grote wachtruimte ( totaal 150 m2) aan Oosterhof zijde. Een IJscorner Speciaal "Pico Bello", aan Burgwal zijde een schep-IJsbuffet 36 baks en 5 soorten soft-ijs (o.a. schapenmelk IJs !) , Smoothies, Milkshakes en Frizzles, Crepes en koffie aan. Tussen deze twee bedrijven in, een Brasserie-Eetcafe " de Auberge" met een open midden-keuken en grote Lounge open Haard. Deze haardpartij kan in een ommezwaai omhoog opgevijzeld worden tot een Podium waarop professionele amateur artiesten of bands hun optreden kunnen verzorgen. Totaal aantal zitplaatsen 125 +. Deze brasserie kan gekoppeld worden aan een buitenterras aan de parkzijde met nog eens 100 + stoelen verbonden aan de inrichting van het vernieuwde park.
Het centrum zal zich kenmerken door alleen maar kwaliteit en nog eens kwaliteit voort te brengen. Het assortiment zal overzichtelijk en in aanvang beperkt moeten zijn. Het devies is opbouwen en uitbreiden naar gelang de vraag gekoppeld aan de capaciteit van koks. De voorlopige gedachte gaat uit naar de volgende groepen van producten. Per groep zal er dus met een zeer beperkt aantal producten ( min of méér) gestart moeten gaan worden.

- Puur Texels: Hooglander Weide Rund Gehaktbal, Lamsburger Speciaal
- Oosterse keuken - Chinese & Thaise"Wok ToGo" specialiteiten: Babi Pangang, Tjaptjoi, Foeyonghai, Loempia  Speciaal, Kip en Garnalen gerechten, enz
- Indische en Indonesische keuken. Toko gekoppeld aan de WOK afdeling.
- Cajun-keuken (bv Gumbo en Jambalaya) , Indiaas en Orientaalse gerechten.
- Italiaanse keuken (chef kok Toni Peroni) met traditionele Pizza, Plaat Pizza punten , Pasta's en ovengerechten.
- Wereld producten: Shoarma, Wraps ( incl gezond en vegetarisch), Kibbeling, Spare Ribs, Fried Chicken, Roti, Surinaam Sate enz
- Maaltijd van de Dag. Wisselende Culinaire dagverse maaltijden (Op =op)
- Voorbereide culinaire kant en klare gezond-maaltijden ( 90 keuzes)

Op dit moment is niet bekend of Snackbar Parkstraat weer terug gaat komt op dezelfde locatie. Het is wenselijk dat de Fast Food beter daar in Eetcafe Parkstraat 22 zou kunnen terugkeren. Deze kunnen dus beter daar blijven, alsmede ook Bier, wijn, Limo enz om af te halen voor de latere uurtjes. Mocht terugkeer van deze activiteiten achterwege blijven, zouden wij deze activiteiten mogelijk kunnen inlassen in onze formule door de ontstane behoefte aan bovenstaande producten.


In de ochtenduren en in de winterperioden in de IJscorner b.v Multivlaai. (Vers gebakken en warm af te halen broodjes-service voor nog meer naamsbekendheid van het centrum.) Dit loopt de normale dag- en avond exploitatie niet in de weg. Afbakapparatuur met de 4 aanwezige ovens is in zeer ruime mate voorhanden en is beschikbaar op het moment van dat de hoofd-exploitatie toch niet wordt gebruikt. Deze optie kan eventueel ook ingevuld worden door een plaatselijk bedrijf of een individuele kok ZZP'er. Een goed bereikbaar nummer 06-53 54 77 77 is beschikbaar evenals een snelle Wi-Fi.

Swipe-Away for (eazy) Take-Away Website en APP. Er wordt een interactieve app en website gemaakt, waar vanaf online besteld kan worden en ook direct online afgerekend. Per (beschikbaar) gerecht in de winkelwagen. Automatisch totaal bedrag wordt in de App al in een rekeningvorm getoond onder vermelding van afhaaltijd met afhaal- of bezorg bevestiging per mail of SMS. Automatische binnenkomst van online bestellingen worden op een scherm op volgorde en per deel-keuken intern getoond bij het afhaal centrum. Bij meerdere bestellingen tegelijkertijd gaat de laatst binnenkomende een bepaalde bezorgtijd cq tijdseenheid opschuiven en wordt vervolgens aan de besteller per email op de hoogte gebracht. Men zal dus weten wanneer bestelling klaar is om afgehaald te worden en geen onnodige en onplezierige wachttijden. Maandelijkse nieuwsbrieven over de acties zullen bij de App- geregistreerden op hun digitale platform verschijnen. Verwachting 5000 downloads van de eigen Tesselse bevolking, exclusief natuurlijk de downloads uit de circa één miljoen toeristen die jaarlijks op Texel komen, waarvan overigens 70 % herhalingsbezoekers zijn. Alle geregistreerden zullen mogelijk een permanente korting van 5 a 10 % op hun actuele rekening tegemoet kunnen zien. Grote potentiele mogelijkheden dus voor onze marketing strategie en PR activiteiten.
Dit Centrum zal in de eerste plaats deels gerund kunnen worden met ZZP'ers. Vooral buitenlandse Chinese koks zijn moeilijk te werven. Een oproep in het toonaangevende blad "Asian World" heeft hierin reeds duidelijkheid verschaft. Anderzijds kunnen ook plaatselijke ZZP'ers een speciaal gerecht(en) ter plaatse "bereiden" of inbrengen. Bijvoorbeeld de plaatselijk foodtruck als het "soepketeltje". Een en professionele en experiment gerichte Kok (ook eventueel iemand op zijn vrije dag !) met zijn specialiteit juist op die ene dag willen koken.. Alleen diezelfde dag komt dit dan op de Site en App als specialiteit van de dag. Dag keuzes kunnen dan ook zeer dynamisch en verrassend uitpakken. Een huisvrouw zou met haar 'wereldse' appeltaart of ander gerecht kunnen "
Zij zullen de volledige verkoopprijs ontvangen ná aftrek van een Fee voor de faciliteiten en onkosten van het Centrum. Meestal kan het voor "inventieve doeners" interessant zijn om van de Kleine Ondernemers Regeling gebruik te maken, dus zonder het afdragen van de door hun ontvangen BTW.


Het Centrum kan ze daar in begeleiden. Ieder zijn talent en samen het resultaat. Een zeer geavanceerde "kassa registratie systeem" kan hier de juiste omvang van de vergoeding van de inbrenger of Zzp-er hetzij dagelijks of periodiek vaststellen. Een vaste 'pathologische culinaire medewerker zal de hoogst mogelijke kwaliteit willen gaan bewaken.
"Het Centrum zal niet in staat zijn om in een zó korte termijn in al zijn volledige omvang te kunnen gaan functioneren. Er wordt vanzelfsprekend gestart met een zeer beperkte omvang van gerechten in de verschillende categorieën en zal maandelijks groeien naar de mogelijke "opzet" zoals beschreven. Voortschrijdende inzichten zullen dit Centrum een dynamisch karakter gaan geven met o.m. ook met vernieuwende gerechten die uit een bepaalde landelijke trend naar voren komen".


Indien een gerecht uitverkocht is of uit het assortiment genomen is, zal onze innovatieve App op dat moment het "artikel met de foto van het gerecht" NIET meer tonen. Derhalve geen onverwachtse teleurstellingen met bestellingen die op dat moment manco of uitverkocht is. Bij voldoende belangstelling naar aanleiding van de "suggestie pagina", kan bijvoorbeeld ook een gerecht als een " Schweinehackse" besteld worden. Dit gerecht zal dan in een eenmalige omvang van bijvoorbeeld 24 stuks op een bepaalde dag bereid gaan worden. Op=Op. Alle suggesties via de interactieve App zullen beoordeeld worden en in de maandelijkse nieuwsbrief beschreven worden. We zoeken nog een culinaire redactie medewerker.


De historie van eerder bestelde producten van geregistreerde gebruikers, kunnen na hun inlog met wachtwoord, getotaliseerd op hun smart Phone of tablet weergegeven worden om te zien wat eerder aangekocht is. Leuk om ook bijvoorbeeld te weten t.b.v. een leuke Bonus voor de Kerst of van dien aard? Onontbeerlijk is natuurlijk dat wij voor deze winnende formule een "culinaire flexibel denkend manager"  zoeken die dit bedrijf zal runnen, die overigens als zelfstandige ondernemer en op eigen rekening en verantwoording dit Centrum zal kunnen en willen exploiteren.. Soft-franchise kan in overleg aangevuld worden met een Hard franchise.

De Parkstraat krijgt met deze nieuwe vestiging(en) een verhoogd bezoek en zal een positieve ontwikkeling en een gewenste "boost"geven cq opvulling van andere bedrijven. Bedrijven als Zegel Fietsen, L&R, Oosterhof zullen zo mogelijk in de nabije toekomst opnieuw ingevuld dienen te worden. Het sluiten van het gewenste winkel "rondje" zal dan met deze vernieuwde straat meer gestalte krijgen, mede ook door een nieuw inrichtingsplan voor de hele autoluwe straat met wandel promenade.


Het andere bijzondere van deze voorlopige "Nieuwe Opzet" is dat dit compleet gerestaureerde pand als een volwaardig bedrijf vanuit een reeds opgerichte Ideële Stichting geëxploiteerd gaat worden. Een beleidsplan om binnenkort de ANBI status te verkrijgen is in wording. De totale investeringen van dit project inclusief de volledige inventaris zullen door mij als privé persoon "au fonds perdu" bekostigd worden. De totale winst onder de streep van deze onderneming, nadat een ieder uiteraard zijn salaris of vergoeding heeft gekregen en de ontvangen Fee van de ondernemer afgedragen is, zullen ten gunste vallen aan de Stichting om zijn geformuleerde doelstellingen te ondersteunen. Een goede doelen Stichting was sinds 25 jaar geleden al in mijn testament reeds in concept aanwezig en zou pas actief worden nadat ik er niet meer zou zijn. Daar is nu eenmaal een testament voor, nietwaar? Ik heb nu besloten om sommige ideële doelstellingen méér naar voren te willen halen met meerdere stichtingen. Deze gedachte is mede ingegeven door de nieuwe Participatie-wetgeving, waardoor bepaalde noden in de samenleving zich sterker gingen manifesteren.
Als een soort proef zal ik in dit pand een commerciële exploitatie door zelfstandigen willen laten runnen of door de stichting zelf uitgebaat gaan worden. De verwachting is gerechtvaardigd afhankelijk van zelf exploiteren of laten exploiteren dat "uit van 'elke bestede euro van de consument' er tussen de 15% en de 20 % zal overblijven om vervolgens met die winst diverse projecten te kunnen ondersteunen die beschreven worden in de doelstellingen.


Er kan dan ervaring door mij opgedaan worden hoe deze processen zullen gaan verlopen. Denkbaar is dan dat bij een succes ook andere Stichtingen opgezet kunnen worden met nieuwe doelstellingen, waarin andere bedrijven van mij als sponsoren kunnen optreden. Bij voorbeeld de verhuur exploitatie van het Albert Hein pand. Afhankelijk van de nieuwe bestemming van het "Oude Postkantoor" zal het andere, vele malen grotere "middenstuk van dit pand', ook geëxploiteerd gaan (laten) worden door deze Stichting. De gedachten gaan uit naar Horeca of een Kindermuseum. Komende winter zal dit met het nieuwe bestemmingsplan Den Burg duidelijk worden.

Mijn "wens" zou zijn dat iedere 65+ er op Texel zeker lid gaat worden van de nieuwe "Senioren Vereniging". Ledenwerving door "mond op mond" aanbeveling. Deze nieuwe club zal gaan proberen om uit haar leden initiatieven voor projecten aan te dragen die aan de doelstellingen voldoen. Vervolgens worden beoordeeld en gevolgd door toewijzing aan kleinere en grotere initiatieven door het stichtingsbestuur.
Een lidmaatschap van 25 euro per jaar voor de nieuwe Senioren Vereniging zou toch voor een ieder mogelijk moeten zijn? Mocht deze kleine uitgave bezwaren opleveren, dan kan diegene in dat geval ook nog eens beroep doen op deze genoemde stichting.

De reeds opgerichte stichting, Stichting Senioren Contacten en Activiteiten "Beeresteyn", heeft met het exploiteren van 'het Oude Postkantoor' de volgende doestellingen:
1. De stichting heeft ten doel:
a. het duurzaam ondersteunen van het welzijn van ouderen op het eiland.
b. het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.
2. De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het financieel
ondersteunen van projecten gericht op:
a. het verminderen van eenzaamheid;
b. het organiseren van sociaal/culturele activiteiten;
c. het stimuleren van ouderen deel te nemen aan de samenleving;
d. het onder de aandacht brengen van senioren problematiek.
e. bevorderen van de sociale cohesie onder Tesselse senioren.
3. Voor de realisatie van het doel gelden de volgende randvoorwaarden:
a. projecten worden uitsluitend op Texel gerealiseerd;
b. activiteiten die worden gefinancierd op grond van de Wet Langdurige Zorg en/of vanuit de overheid worden niet ondersteund vanuit de Stichting.
4. Het vermogen van de stichting kan worden gevormd door:
a. het exploiteren of doen laten exploiteren van het " Afhaal Centrum " .
b idem met het exploiteren of doen exploiteren van nader te bepalen bestemmingen.
c. subsidies en donaties;
d. hetgeen de stichting door erfstelling, legaat, schenking of op enigerlei andere wijze verkrijgt;
e. de opbrengsten uit het vermogen van de stichting;
f. andere inkomsten en opbrengsten.
 

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 11 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3