De besteding van de opbrengst van het Texelvignet is een heikel punt.
De besteding van de opbrengst van het Texelvignet is een heikel punt.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Begroting Kingma kan rekenen op steun coalitie

Politiek

"Geld dat gelabeld is voor verbetering van de mobiliteit wordt gebruikt als sluitpost voor de gemeentebegroting."

Jos de Wolf van de dorpscommissie van Den Burg had er woensdagavond geen goed woord voor over. "Wij balen, sommige leden van de dorpscommissie zijn zelfs laaiend." Het stoort de dorpscommissie dat zij en tientallen andere maatschappelijke organisaties op verzoek van de gemeente hebben meegedacht over verbetering van de mobiliteit. Uitkomst van die sessies was dat de meeropbrengst van het Texelvignet zou worden besteed aan uitvoering van het Actieplan Mobiliteit. "Wij hebben een aanbeveling gedaan en zeiden: Wat fijn dat ze luisteren. Maar wat doet de gemeente: ze trekken hun eigen plan."

De Wolf doelde op het collegevoorstel om acht ton van de meeropbrengst van €2,3 miljoen van het Texelvignet te besteden aan financiering van de nieuwe sporthal, het nieuwe onderwijscentrum en andere nieuwe projecten. Ook het Texels Ondernemers Platform toonde zich bij monde van Michel Gregroire bijzonder kritisch over dit voorstel. Hij somde een aantal eerdere besluiten van de raad op waarin staat dat de opbrengst van het Texelvignet in het Mobiliteitsfonds wordt gestort. En niet "slechts" €1,5 miljoen, zoals het college voorstelt. Wethouder van Financiën Frank Kingma gaf aan dat het presenteren van een sluitende begroting een zware worsteling was geweest. "We hebben gewikt en gewogen. We praten over aan welke knoppen we draaien", doelde hij op de toeristenbelasting, de OZB of het Texelvignet. Het lager stellen van ambities, zoals onder meer D66 en Texels Belang voorstelden, is geen optie voor het college. "We willen vasthouden aan de plannen."

Het leek er donderdagavond tijdens de raadscommissie op dat Kingma zich gesteund weet door coalitiepartijen PvdA, VVD en Texel2010, die de meerderheid hebben in de raad. Zij houden de gelederen gesloten, van hun zijde geen signalen van weerstand tegen het voorstel om een deel van het Texelvignet te gebruiken om het tekort aan te zuiveren viel. Zeker niet van harte, maar, zoals Jur Schuiringa (VVD) na afloop van de commissievergadering zei, het hebben van een sluitende gemeentebegroting weegt het zwaarst.

De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 4 uur geleden
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 7 uur geleden
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen gisteren 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30
Afbeelding
medewerker planning gezocht 15 apr, 10:00
RPV Texel soorten reuma website
Uitnodiging RPV Texel Verenigingen 14 apr, 15:19
Afbeelding
Queen Must Go On! feest van herkenning Algemeen 14 apr, 12:30 15