De plannen aan de Mokweg leidden tot veel protest vanuit Den Hoorn.
De plannen aan de Mokweg leidden tot veel protest vanuit Den Hoorn.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Raad gaat opnieuw kijken naar innovatieve bedden

Politiek

De raad gaat zich opnieuw buigen over de nog te vergeven 400 recreatieve bedden en de criteria die daarbij gesteld zijn. In dat licht worden ook nog geen onomkeerbare besluiten genomen op huidige aanvragen. Dit heeft de raad gisteravond besloten met het aannemen van een initiatiefvoorstel. Alleen Texel2010 stemde niet in met het voorstel. 

Het is slecht nieuws voor de indieners van plannen van een cultureel centrum aan de Mokweg in Den Hoorn, het duurzame hotel in De Koog en een hotel in De Cocksdorp. "Afgelopen weken is er veel over dit onderwerp gesproken. Het reikt verder dan dit voorstel. Wij zien dat Texel geen belang heeft aan meer bedden. Je hebt nog bedrijven die binnen de "25 procent regeling" vallen. Toch is besloten voor vernieuwing 400 bedden beschikbaar te houden. Het bleek een slecht idee, we hebben een goudkoorts ontketend. Er ontstond onrust en kleine ondernemers kwamen er niet tussen. De raad zag dit ook in. Wij denken dat we de hete aardappel doorschuiven. Een gevoel van schaarste treedt op en dus goudkoorts. We willen college niet met deze opdracht opzadelen. Schrap daarom de vierhonderd bedden. Kijk hoe vernieuwing toch een plek kan krijgen binnen nieuwe nota verblijfsrecreatie. Het is te kort dag om daar nu een beslissing over te nemen." Met dit betoog opende Remko van de Belt (PvdA) het bal.

De woorden kregen bijval vanuit de andere partijen, al waren die niet voor het op slot zetten van de overgebleven bedden. "Maar de criteria moeten streng zijn. Ik heb me door mijn voorganger Rikus Kieft laten bijpraten en er is destijds gezegd dat er nog bedden zijn voor plannen die iemand anders nooit had kunnen bedenken. Dat soort plannen heb ik nog niet voorbij zien komen", stelde Jaap Vlaming (GroenLinks). De raad gaat bij elkaar komen om te kijken hoe het nu verder moet. Daarbij is het denkbaar dat de ingediende plannen in het vervolg individueel worden voorgelegd aan de raad, zodat er specifieker besloten kan worden. Texel 2010 merkt op dat het overigens niet ging om vierhonderd bedden, maar om 392. Acht plaatsen werden in het verleden al vergeven aan Bij Jef in Den Hoorn.

Met het aangenomen initiatiefvoorstel is besloten uiterlijk in de raadsvergadering van februari 2017 een besluit te nemen over het al dan niet aanpassen van de Beleidsnota Verblijfsrecreatie, waarbij de toetsingen die nu door het college gedaan zijn ten aanzien van de principe-verzoeken het vertrekpunt zijn. 

Het besluit werd door het massaal toegestroomde publiek vanuit met name Den Hoorn met tevredenheid ontvangen.

Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 1 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 18 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 23 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35