Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Mees Koch wint zilver bij NK surftour in Frankrijk

Sport

Mees Koch is knap tweede geworden in de klasse shortboard-junioren tijdens het NK-surftour in Mimizan. Tijdens de tweede en beslissende ronde om het kampioenschap die afgelopen week gehouden werd had Koch van de drie deelnemende Texelaars van tevoren al de beste papieren.

Tijdens de eerste ronde in Scheveningen veroverde hij al een tweede plek. Aan de Atlantische kust van Frankrijk, waar een week eerder nog de wereldtoppers actief waren, mochten de beste surfers van Nederland hun kunsten op de golven laten zien. De deelnemende Texelaars en talenten van de Dorian Foundation Senne Roeper, Jaas Roeper en Mees Koch kwamen alle drie uit in de categorie junioren. Senne surfte tevens mee met de Open Men wedstrijd, de categorie waar hij volgend jaar officieel in uit gaat komen.

Dat de Texelaars tot de top behoren werd tijdens het NK weer duidelijk. Zowel Senne als Mees behaalden de finale. Jaas haalde in de halve finale net te weinig punten om een finaleplek te bemachtigen. In elke ronde wordt gesurft alsof het een finale is. In de wedstrijd komt het erop aan van de aanrollende golven de beste te kiezen, te zorgen dat je tegenstander die niet heeft en als je bovenop de golf ligt er zoveel vaart uit te halen dat je al je technische vaardigheden in verschillende trucs kan laten zien. De jury bepaalt wie de meeste punten haalt. De puntentelling is van 1 tot 10 en de twee beste golven tellen.

Net als in Scheveningen was Mees Koch dit jaar de beste Texelaar. Het kampioenschap moest hij, ondanks zijn twee tweede plaatsen, op een haar na gunnen aan Scheveninger Sjoerd Tummers. Senne werd in de finale derde en liep daardoor het overallpodium net mis met een vierde plek. Ondanks dat er bij de Dorian talenten een net niet gevoel overheerste is er de gehele week met ongelofelijk veel inzet en plezier gesurft. Voor Senne en Jaas staat in december het EK junioren voor landenteams in Marokko op de kalender. Volgend weekend zijn, bij goede condities, alle surfers te vinden in Domburg voor de STC-Friendly. De Holland Surfing Association (HSA), organisator van het NK hoopt volgend jaar een van de stops op Texel te organiseren.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 9 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 12 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 14 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 16 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00