Afbeelding

Vier het donker tijdens de Nacht van de Nacht

Algemeen

Op Texel is het buiten de woonkernen 's nachts nog echt donker. Op zaterdag 29 oktober, tijdens de Nacht van de Nacht, vieren we de duisternis. Er zijn tal van activiteiten die elk op hun eigen manier mensen laten ervaren hoe bijzonder duisternis is in een land vol lichtvervuiling en om het belang van het donker onder de aandacht te brengen.

Vanaf het parkeerterrein bij Ecomare vertrekt om 18 uur en om 19 uur een donkerexcursie door bos, duin en strand. De eerste excursie is bedoeld voor gezinnen met kinderen tussen 5 en 11 jaar. Tijdens deze kinderwandeling vertelt de gids onder meer spannende verhalen over Sommeltjes. De latere excursie is meer op volwassenen en oudere kinderen gericht. Merk hoe de invallende nacht een beroep doet op je zintuigen! Kaartjes (€ 9,- voor volwassenen en € 6,- voor kinderen) zijn verkrijgbaar via www.ecomare.nl en bij Ecomare aan de receptie.

Tussen 19.30 en 21.00 kan de toren van de grote kerk in Den Burg worden beklommen. Voor een bijzonder zicht op Den Burg in de nacht. Bij helder weer zijn er naast sterren ook verschillende vuurtorens te zien. De toegang komt ten bate van de kerk en bedraagt € 2,-. 
Vanaf de vuurtoren heb je overdag een prachtig uitzicht over Texel en de zee. Bij helder weer kun je kilometers ver kijken. Maar wat zie je als de zon is ondergegaan? De lichten van de huizen in de omgeving, de vuurtorens van Den Helder, Vlieland en Terschelling, her en der lichtjes van schepen op zee. En verder heel veel donker. Tijdens de Nacht van de Nacht is de vuurtoren van 19.00 tot 22.00 geopend. Een unieke duisternis-ervaring! Entree € 4,-, inclusief een terugkom-kaartje voor de volgende dag.

Vanaf 19:30 uur is het observatorium bij Ecomare geopend. Bij helder weer kan er door telescopen naar de sterrenhemel worden gekeken. Bij bewolkt weer is er een planetariumvoorstelling. Er is aandacht voor de maan, planeten, sterrennevels en verre sterrenstelsels. Info vanaf 18:00 uur op: www.oriontexel.nl ('het laatste nieuws'), of bel 06-53340063. De toegang is gratis.

De Vogelwerkgroep verzorgt een nachtelijke vogelwandeling. De geluiden van de aanwezige vogels zijn in de nachtelijke duisternis goed te horen. Verzamelen is om 20.00 uur bij het hek op de hoek van de Lancasterdijk en de Stuifweg. Opgave is niet nodig. Het gebied is uitstekend toegankelijk voor rolstoelen. 
 

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 9 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 14 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1