Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Plan: ''Doseergebied" om Den Helder te verlossen van wachtrij naar Texel

Politiek

Geen draaiende motoren voor de deur, vervuilde lucht en een negatief beeld over Den Helder, maar positieve beleving en gezelligheid voor de automobilisten die op weg zijn naar de Texelse boot.

Dat contrast schetst de Helderse wethouder Jacqueline van Dongen bij de dringende wens van Den Helder om verlost te worden van de toenemende wachtrijen en het plan om hiervoor buiten de stad een "doseergebied" aan te leggen. In zo'n gebied, mogelijk ergens tussen Julianadorp en Den Helder, wordt het toeristische verkeer naar Texel opgevangen, om vervolgens gedoseerd naar de veerhaven te worden geleid, zodat de binnenstad wordt ontzien. Het doseergebied (alleen voor toeristisch verkeer) moet geen kaal terrein worden, maar een sfeervol gebied waar mensen wat kunnen eten en waar schoon sanitair is. "Wij willen graag dat de Texelvakantie begint in Den Helder."

Niet alleen de toenemende verkeersstroom door de stad, maar ook de parkeerdrukte baart Den Helder in toenemend mate zorgen. "De gemeente Texel wil stimuleren dat automobilisten hun auto in Den Helder achterlaten. Maar hier zijn we juist bezig om meer gratis parkeren te realiseren, zodat mensen meer aankopen in de binnenstad kunnen doen en meer en langer gebruik maken van onze horeca. Het is niet de bedoeling dat die plekken worden bezet door parkeerders naar Texel."

Van Dongen heeft de Helderse ambities besproken met haar Texelse collega-wethouder Frank Kingma. "Dit is een gezamenlijk probleem van Den Helder en Texel. Ook Texel wil dat het wordt opgelost. Wij geven een oplossingsrichting aan om een discussie te starten, de planvorming en de regie ligt bij ons." Ongelijkvloerse kruisingen in Den Helder, om verkeersstromen te scheiden, een mogelijke oplossing die meerdere malen door TESO is aangedragen, ziet ze niet zitten. "Dat zou een nieuwe aantasting van het beschermd stedelijk dorpsgezicht van Den Helder zijn." Volgens Van Dongen is het de bedoeling dat ze samen met wethouder Kingma naar Haarlem gaat om dit met Gedeputeerde Staten te bespreken. TESO is volgens Van  Dongen nog niet bij de plannen betrokken. 

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2