De Texelstroom. (Foto Ed Eelman)
De Texelstroom. (Foto Ed Eelman)

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Kamervragen over Texelstroom

Algemeen

De ChristenUnie heeft Kamervragen gesteld aan minister Melanie Schultz van Haegen en staatssecretaris Sharon Dijksma over de Texelstroom.

Tweede-Kamerleden Carla Dik-Faber en Eppo Bruins willen van de bewindslieden van het ministerie van Infrastructuur en Milieu weten waarom TESO al een jaar lang geen antwoord heeft gehad van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op een ontheffingsaanvraag om CNG te bunkeren. Dat is het gas (compressed natural gas) waarop de nieuwe veerboot grotendeels moet gaan varen.

De Kamerleden willen van Schultz van Haegen en Dijksma horen of het wenselijk is "dat een bedrijf dat grote inspanningen levert om zijn transportdiensten op zo duurzaam mogelijke wijze te organiseren en die een belangrijke functie vervult voor de bewoners van het eiland Texel, na meer dan een jaar wachten nog steeds geen antwoord heeft ontvangen op deze ontheffingsaanvraag?" De ILT valt onder de verantwoordelijkheid van Infrastructuur en Milieu.

De Kamerleden wijzen erop dat in Amsterdam al sinds het midden van de jaren negentig rondvaartboten op CNG varen die destijds door de Scheepvaartinspectie (tegenwoordig ILT) zijn gecertificeerd. "Waarom moet de behandeling van de zorgvuldig onderbouwde ontheffingsaanvraag van TESO dan nu zo lang duren?" 

Bruins en Dik willen weten of de ILT bereid is "de door TESO gevraagde ontheffing binnen enkele weken te behandelen, zodat dit bedrijf verder stappen kan maken in het verduurzamen van zijn vloot." Als dat niet lukt, willen de Kamerleden een datum horen wanneer TESO een antwoord op zijn ontheffingsaanvraag kan verwachten.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2