Piemontese koeien langs de agrarische fietsroute van Oosterend Present.
Piemontese koeien langs de agrarische fietsroute van Oosterend Present.

Dit artikel is geschreven door
Koppiestiêd op Texel

Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.

Beestenbende

Column

Zomermarkt in Den Burg, vrolijk genieten kinderen van een breed scala aan dieren. Het is een gezellig gezicht en bovendien een educatieve weg voor de kinderen. Ze maken kennis met de boerderij en het buitenleven. De dieren zitten keurig in de schaduw en de schapen hebben zelfs een eigen parasol. Toch zijn er 's middags al de nodige zorgen van bezoekers. Het woord dierenmishandeling was al snel gevallen.

Het is niet de enige plaats waar dit gebeurt. In Groningen vult de Partij voor de Dieren haar dagen met het zeuren over jarenlange tradities. De paardenkeuring kan niet meer, omdat de nieuwe locatie te druk zou zijn voor de paarden, het schaapscheerdersfeest staat ook op de tocht. Het is een tendens die in heel Nederland zichtbaar is. Aangezwengeld door de Partij voor de Dieren, gesteund door mensen uit de grote stad die nog nooit een boerderij van dichtbij hebben gezien. Tegenwoordig ben je voor deze groep als agrariër al bijna een veroordeelde crimineel, die alleen maar uit is op geld en niet omkijkt naar zijn dieren. Ook laat een boer zijn koeien het liefst in de stal. Ik denk dat de boeren de koeien het liefst in de wei zien. Er zijn echter veel voordelen aan het op stal houden. Zo maar een paar redenen: Koeien buiten laten lopen is arbeidsintensief (het kan veel tijd kosten de dieren dagelijks van en naar de wei te brengen); Sommige boeren hebben niet voldoende grond rond de stallen om de dieren te laten grazen; Wanneer een boer de koeien vaker dan twee keer melkt (melkrobot), dan is het erg onhandig wanneer de dieren niet steeds op stal staan; De kostprijs van de melk van koeien die altijd op stal blijven is een halve eurocent per liter goedkoper. "Als je je bedenkt dat één koe 8000 liter per jaar produceert en de gemiddelde melkveehouder al gauw honderd koeien heeft, betekent dat, dat een veehouder zich zo'n €4000 bespaart wanneer hij de koeien binnenhoudt. Een hoop geld in een sector die het al niet makkelijk heeft", schrijft Koeien in de wei hierover op haar website. Ik ben ook voor biologische melk en biologisch vlees, maar betrap mijzelf er regelmatig op dat ik in de supermarkt voor de goedkope variant kies. Geen vlees van hier om de hoek, maar uit Brazilië. Geen melk van de Texelse boer, maar ergens uit een Oostblokland waar de boeren geen last hebben van alle Europese regels. 

99 Procent van de boeren zorgt perfect voor zijn dieren; ze hebben niets  aan zieke dieren. Ik heb in mijn jeugd veel geholpen op de boerderij. En als het slecht ging met een dier, was de sfeer direct anders. De agrariërs zoals ik die ken, zijn begaan met hun dieren. Ik snap dat dit beeld niet past in de propaganda van bepaalde organisaties en partijen.

Een andere groep misdadigers is de visserij. Deze schurken vernielen opzettelijk de natuur, vermoorden babyvis en jagen eigenlijk ook het liefst op zeehonden. Tenminste dat beeld lijkt steeds meer te ontstaan. Ondertussen eten we chemisch gekweekte Tilapiafilet, die voor een dumpprijs te verkrijgen is in de supermarkten. De visserman ziet zijn werkgebied kleiner worden, de eisen toenemen en absurde maatregel op absurde maatregel gestapeld worden. Het beroep wordt vakkundig de nek omgedraaid door ngo's, de overheid en natuurorganisaties. Dat de visserij er veel aan doet om te verduurzamen, gaat er niet in. Wij kopen liever een goedkope kweekvis, dan een scharrelvis uit de Noord- of Waddenzee. Het leven in de dierensector is geen pretje. Voordat je het weet krijg je Marianne Thieme op bezoek. Ze ziet er leuk uit, maar als ze vijf minuten praat wil je haar graag weer uitzetten in het wild. De Oostvaardersplassen lijkt me op zich geen verkeerde bestemming. Daar kunnen we goed zien hoe goed de natuur haar werk doet immers.

Want dat is het vreemde. We willen overal natuur, maar op het moment dat we de natuur haar werk laten doen en de dieren doodgaan, schreeuwen we moord en brand. Begrijp me niet verkeerd, ik ben voor het bijvoederen van dieren bij de Oostvaardersplassen. Maar ik roep dan ook niet de hele tijd dat we 'land moeten teruggeven aan de natuur'. Dat zou namelijk zeer hypocriet zijn. Bijna iedere boer, visser of dierenbezitter zorgt goed voor zijn dieren en is niet uit op uitbuiting. Slaan we niet een beetje door met z'n allen? Voor je het weet mogen we niet meer paardrijden, lammetjes knuffelen of schapenscheren omdat mensen die denken dat melk uit een fabriek komt dat zielig vinden. Misschien moeten we beginnen met een soort nieuwe dienstplicht: een week meelopen op het platteland. En mensen die de goedkoopste vlees- en visproducten in de supermarkt kopen, wil ik helemaal niet meer horen.

Job Schepers

Deze blogs schrijf ik op persoonlijke titel en zijn dus geen journalistieke artikelen. Ze staan dus ook buiten de redactionele verantwoordelijkheid. Voor vragen en klachten kan u altijd een mail sturen. Ik zal deze zo snel mogelijk beantwoorden. Reageren onder de artikelen kan natuurlijk ook, ik zal proberen te reageren.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 2 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3