Foto: Holland Heineken House
Foto: Holland Heineken House Foto: Holland Heineken House

Dit artikel is geschreven door
Koppiestiêd op Texel

Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.

De koning van de zee

Column

Het zal je gebeuren. Dat heel het thuisfront stiekem verwacht dat je een Olympische titel wel even prolongeert. Vervolgens kalm blijven als je concurrent als een speer begint om vervolgens te heersen over het water. Dorian, wat is Texel weer trots. Je titel voelt een beetje als de onze, ondanks dat wij er helemaal niets voor gedaan hebben. Wat heeft Texel met je meegeleefd, geschreeuwd en gejuicht toen je gouden medaille een zekerheid was.

Wat kun jij enorm goed met stress omgaan. Waar op deze spelen tot nu toe de medailles vooral van de kandidaten kwamen die niet vooraf waren opgeschreven, was jij de uitzondering op deze regel. Over een dikke week word je voor de tweede keer in je carrière gehuldigd op jouw Texel, bij jouw paal 17. Geen huldiging in Den Burg dit keer, maar wat heeft de Poseidon van Texel ook zo ver van de zee te zoeken? 

Je hebt Texel opnieuw op de kaart gezet, constant genoemd als 'de man van Texel'. De doorgaans nuchtere Texelaars waren op sociale media door het dolle heen en kwamen superlatieven te kort om te beschrijven wat jij had geflikt. Eén van de weinigen die helemaal nuchter bleef was jij. Handen los van het zeil, terwijl je de finish over kwam op weg naar de Koninklijke familie. Wij als Texelaars vooral blij dat we dit konden zien, want voor je het weet kwam je in een poulewedstrijd van de handballers terecht. 

Het was af en toe topsport om je te kunnen volgen. Via schimmige websites met lijstjes en 3D-simulaties werd er op Twitter constant uitgewisseld op welke plaats je lag. Eigenlijk waren deze tussenstanden niet nodig. Meestal lag je waar je moest liggen. Op plaats 1, ver voor de rest. Toch was het spannend en was het constant rekenen. Is hij er nou of niet? Volgens mijn rekenwerk was je er, maar een fout is zo gemaakt. Zeker met de complexe regels van het surfen met wegstreepheats. Toen na heat twaalf het verlossende woord vanuit de boet kwam, wisten we het zeker. Je had het weer geflikt. Dat je nog even een Medalrace moest surfen, was geen Texelaar aan het verstand te brengen. "Die gaat geen fout meer maken." De gouden medaille werd al gevierd op Texel. Gelukkig bleef je gefocust en deed je in de Medalrace wat alleen een echte kampioen kan. Winnen. Nog maar een keer. Het maakt je tot de grootste surfer aller tijden, de Johan Cruijff van de surfsport. 

Vier jaar geleden gaf je aan vooral uit te zien naar het feestje thuis, thuis op jouw Texel. Ondanks dat je nu niet meer hier woont is Texel natuurlijk nog steeds van jou en reken er maar op dat je opgewacht wordt. Aangezien jij jezelf overtroffen hebt, is het aan Texel om dat te doen met de ontvangst. Volgende week zondag 11.00 uur, wij zijn er! Maar geniet eerst even van de rust met je vader, moeder en broer. Wij wachten wel even! 


Job Schepers

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2