Foto: Eckard Boot/ natuurmonumenten.
Foto: Eckard Boot/ natuurmonumenten.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Gerrit Terpstra past goed op eendenkooi

Aankondiging

In de berichtgeving over het opknappen van de eendenkooi van de Dames Dijt van afgelopen vrijdag is een storende fout geslopen. Het stuk suggereert dat de eendenkooi niet goed onderhouden was, hetgeen onjuist is.

De eendenkooi van Natuurmonumenten wordt gepacht door Jan-Willem Bakker van schapenboerderij De Waddel. Bakker las het bericht vrijdag dan ook met verbazing. "Er is een vrijwilliger, Gerrit Terpstra, die iedere week in kooi bezig is om alles mooi te houden. Hij kreeg nu al vragen wat hij daar toch iedere week doet en dat is onterecht. Gerrit doet enorm goed werk en neemt tegenwoordig zelfs zijn neefje mee die ook graag meehelpt." Er vinden nu wel werkzaamheden in de eendenkooi plaats, maar dit zijn de grotere klussen, zoals uitbaggeren. Daarvoor is bijvoorbeeld een kraan nodig.

"Er kwam budget vanuit het Waddenfonds voor het opknappen van de eendenkooien. Bij de kooien van Spang en Hin was het onderhoud ook hard nodig. Bij de Dames Dijt konden we mee in het budget en Natuurmonumenten wilde deze eendenkooi dan ook graag aanpakken. De vangpijpen zijn in grote lijnen nog prima, maar doordat het altijd vochtig blijft in de kooi, gaat het rottingsproces sneller. Daarom worden er ieder jaar wel palen of rieten matten vervangen. Omdat het voor een aannemer makkelijker is om alles in één keer aan te pakken worden nu alle palen en matten vervangen", legt Bakker uit.

De eendenkooi van de Dames Dijt wordt al jaren onderhouden door de familie Bakker, eerst door de vader van Jan-Willem en nu onder zijn beheer, waarbij de credits dus voor een groot gedeelte gaan naar Gerrit. "De kooi ligt er altijd perfect bij, maar krijgt dus nu gewoon een grondige renovatiebeurt voor de onderdelen die Gerrit niet kan doen", besluit Bakker.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2