Foto SOS Dolfijn
Foto SOS Dolfijn

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Verhuizing SOS Dolfijn naar Texel van de baan

Aankondiging

De verhuizing van SOS Dolfijn vanuit Harderwijk naar Texel gaat niet door. 

Het afgelopen half jaar hebben Ecomare en SOS Dolfijn hard gewerkt aan het onderzoeken van de mogelijkheid voor een intensieve samenwerking. In een intentieverklaring hadden ze de wens uitgesproken dat SOS Dolfijn naar Texel zou verhuizen. ''Helaas blijken er meer hobbels op de weg te liggen dan voorzien. Tot ieders spijt is de voorlopige conclusie dat het plan financieel niet haalbaar is'', melden beide organisaties. 

SOS Dolfijn en Ecomare hadden een letter of intent periode afgesproken. Binnen die periode zou onderzocht worden of het haalbaar is dat Ecomare de exploitatie van SOS Dolfijn zou kunnen overnemen met de bijbehorende huisvesting op het terrein van Ecomare. Ecomare-directeur Pauline Folkerts: ''Helaas is de conclusie anders dan Ecomare bij aanvang had verwacht. Want, zelfs al zou Ecomare de gehele investering van de behuizing van de bruinvisbassins gedekt krijgen en de entreeprijs van Ecomare verhogen, dan nog zal er jaarlijks een onaanvaardbaar exploitatietekort voor Ecomare ontstaan. Dit is in deze tijden een onaanvaardbaar risico. Er moet veel gebeuren en vernieuwd worden bij de musea van Stichting Texels Museum (waar Ecomare onderdeel van uitmaakt). Als we met dergelijke financiële risico's te maken krijgen, en een eventuele verhoging van entreegelden nodig is om het tekort te dekken, maakt ons dat minder slagvaardig als het gaat om vernieuwing van exposities en dergelijke."

Nu de in de intentieverklaring afgesproken termijn van 1 juli 2016 is verlopen, is SOS Dolfijn niet meer gebonden aan Ecomare en kan op zoek gaan naar andere oplossingen. Folkerts: "Ik betreur het ten zeerste dat het zo gelopen is. Ik draag SOS Dolfijn een enorm warm hart toe. Ik vind ook dat ze wat betreft organisatie en idealen enorm bij ons passen, maar niet tegen elke prijs. Ik weet zeker dat deze organisatie elders wel een goede plek kan vinden."

Voor beide partijen is het een grote domper dat de verhuizing naar Texel niet doorgaat. De twee opvangcentra blijven wel samenwerken en kennis uitwisselen. Niet alleen op het gebied van zeezoogdierenopvang, maar ook op het educatieve vlak. Zo zal SOS Dolfijn vandaag, op de Walvisdag bij Ecomare, haar nieuwste educatieve programma 'Het reizende Walvisziekenhuis' presenteren.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen gisteren
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2