Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Reclameborden De Koog: 70 procent voldoet aan nieuwe regels

Politiek

"Maar liefst 70 procent van alle exploitanten in De Koog volgt de nieuwe regels voor reclameborden die een mooier, minder rommelig straatbeeld opleveren. Zo constateerden handhavers van de gemeente Texel afgelopen donderdag.  De aanpassing van de reclame-uitingen is een eerste kleine stap naar een fraai dorpsbeeld waar ondernemers, dorpscommissie en de gemeente Texel met Planet De Koog naar streven." Dat meldt de gemeente enthousiast op haar website. 

De nieuwe regels houden onder meer in dat er per bedrijf één reclameobject, van maximaal 1 m2 groot, voor de deur mag staan als daar ruimte voor is. De borden mogen namelijk niet in of tussen de goten op straat gezet worden. Dit moet leiden tot een mooier, minder schreeuwerig straatbeeld. Het nieuwe reclamebeleid is tot stand gekomen in overleg met 'Werk aan de Koog', de werkgroep die de ideeën uit Planet De Koog verder uitwerkt, bestaande uit vertegenwoordigers van de ondernemersvereniging, de dorpscommissie, stichting Duindorp, H.E.K. en TOP en de gemeente. Het nieuwe reclamebeleid is eerder in een brief aan alle ondernemers gemeld, op een informatiebijeenkomst toegelicht en ook de media hebben er aandacht aan besteed.

Handhaving weer opgepakt
Jarenlang niet handhaven op reclame-uitingen in De Koog had allerlei illegale bouwsels en een wirwar aan borden, plantenbakken en reclame objecten op de openbare weg tot gevolg. Met het nieuwe reclamebeleid is de handhaving weer opgepakt en zal ook doorgezet worden. Uiteraard hoopt de werkgroep dat alle ondernemers meewerken, zodat de tijd en geld, nodig voor handhaving, in verbetering van het dorp gestoken kan worden. Met name  bedrijven die tot aan de goot gebouwd hebben, maakten bezwaar bij de handhaver. Naar eigen zeggen hebben zij geen plek meer voor een bord. Zij moeten op zoek naar een alternatieve manier om reclame te maken. In de communicatie van de gemeente is niet meegenomen dat het herstel in borden wel tot andere lelijkheden leidt. Zo heeft één ondernemer zijn overtollige borden weggehaald, maar daar een knipperende lichtbak voor in de plaats gehangen. Ook de lichtkrant op het dak van de Talk of the Town die niet aan de regels voldoet, knippert nog volop. 

Vervolg: herstel aangezicht bedrijven 
Binnenkort wordt per bedrijf in kaart gebracht, wat de gewenste situatie is qua terras, serres of winkeluitstalling. Hierbij staat voorop dat illegaal gebouwde objecten weggehaald worden en de situatie in de originele staat word teruggebracht. Doel van dit alles is om De Koog en met name de Dorpsstraat en omgeving aantrekkelijker te maken, waardoor er meer mensen van komen genieten. Dat is goed voor alle ondernemers in De Koog.

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 2 uur geleden 3
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 4 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 6 uur geleden 1
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 23 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10